Биографии      04/17/2019.

Невероятни природни феномени. Невероятни природни явления и явления

Дъгата е огнена, слънцето - невярно, дъжд - риба, облаци - перла, и пустинята - цъфтят. Тези невероятни природни феномени обикновените хора виж в парцелите на канала "Discovery" или в арт филми. Възможно е да се наблюдава тяхното нещо.

Fire Rainbow влиза в топ 15 невероятни природни явления на земята. Изглежда, когато слънцето е на голяма надморска височина, а лъчите му запалят ледените кристали. Това се случва през лятото - където има облаци за цигари и ширини, разположени близо до екватора. Жителите на Лос Анджелис бяха щастливи - те могат да наблюдават огнената дъга почти шест месеца.

На терена се случват невероятни физически явления на природата. Перлените облаци се появяват в полярни ширини през зимата, когато температурата намалява до аномални стойности. Трудно е да ги видим, защото са разположени на височина 15-30 км от земята. Необичайно е, че те са препълнени с всички цветове след залез слънце и украсяват вечерното небе.

Цъфтящата пустиня на атака в Чили е друг природен феномен, който се случва на всеки 7-10 години. За първи път Атакама се разцъфтяла след мощен душ, увит в наводнения. Влагата управляваше за растителни семена.

Да се \u200b\u200bслучи дъжд:

  • бурно;
  • сляп;
  • дъжд;
  • лято;
  • гъба;
  • гръмотевични бури;
  • риба.

Рибният дъжд е феномен за метеоролози, въпреки че случаите на загуба се определят периодично в различни държави. В Хондурас той изпада всеки май-юли. В малкия град Йоро годишният тематичен фестивал е дори държан.

Гръмовото небе, по-груб вятър, излива дъжд - лошо време влиза в няколко часа. Когато душовете, хиляди живи риби остават на земята. Учените обясняват това чрез силата на вятъра, който повдига рибата от дълбините на морето и го придвижва на няколко километра.

Pargelia е научното наименование на този оптичен феномен. Формира се във въздуха при изгрев или залез и е отражение на множество sun Ray. в ледени кристали. Човешкият вид го възприема като ярки петна, разположени от двете страни на слънцето, и се движат по протежението на хоризонта синхронно.

Учените не могат да обяснят физиката на естественото чудо в продължение на няколко десетилетия. Неодишени камъни върху собствения си ход по дъното на езерото в долината на смъртта.

Процесът на преместване на изследователи не можеше да види, но фактът е факт. Камъните се движат на няколко метра на сложна траектория, оставяйки дълбоки следи, обръщат се отстрани и падат.

Малдивите заслужено се наричат \u200b\u200bрайския курорт. Тук дори плажовете блестяха през нощта. Секрецията на блясъка е фитопланктон, прикован към брега и преливащ в сините вълни. Плажовете в Малдивите често блестяха със сигурност да ги видят, трябва да изберете навътре нощи. Снимка незабравима.

Невероятно по природа и северно сияние, Оцветяване на тъмно небе в жълти, червени, сини и други цветове за 2-3 секунди. По време на блясъка на улицата, светлина като ден.

Северното сияние се наблюдава най-добре в Лапландия - в райони, където мечките на дивата природа, въздухът е прозрачен, не е замърсен от градски сгради и не е изкривена от уличното осветление. Когато слънчевият вятър (заредени частици) е привлечен от магнитния полюс на земята, настъпва колоритен блясък.

Нестабилните пеперуди с черно и оранжево оперение обитават Северна Америка. Всяка година монарсите, които бягат студено, мигрират в Калифорния и Мексико. По време на разходка по калифорнийски паркове можете да наблюдавате уникална картина - храсти и дървета, навити със сладки пера. Мексиканците свързват монарсите с душите на починалия - това се дължи на факта, че пеперудите летят в страната на ден.

Себе си невероятни явления За някои държави се считат за обикновени в други страни. Един от тях е пясъчни бури, възникващи в пустините на Африка и Азия, други области, страдащи от дефицит на влага. Поривите на вятъра взеха пясък, повишават го до височина и извършват десетки километри. Има нещо мистично в него, особено ако гледате пясъчните бури в района на египетските пирамиди.

Синята луна е рядкост, канадците го наблюдават, когато въздухът е прекалено мокър или пул. В последен път Луната на необичайния цвят се появява в небето по време на горските пожари и остава там за около седмица. Пъти цвета й се промени на червено или синьо.

Всеки втори ден - гръмотевична буря с продължителност до 10 часа. През годината - повече от един милион разтоварвания на мълния, те могат да се видят за 400-500 км. Този природен феномен може да се наблюдава в Южна Америка - на мястото, където река Каттумбо се влива в езерото. Площта в зоната на влажните зони, с повишено съдържание на метан. Учените смятат, че натрупването на газ в атмосферата се подава мълния.

Според очертанията, сянката на огромна мечка, въпреки че в планините на американската държава Северна Каролина не са намерени. Уникален феномен може да се наблюдава два пъти годишно - през октомври-ноември и февруари-март. Не е изненадващо, че туристите от различни страни Отидете в Америка, за да видите необичайна сянка. Появява се само за 30 минути.

Защо окото? От птичи поглед, тази геоложка формация изглежда огромно око. Размерите му са наистина огромни - повече от 50 км в диаметър. Астронавтите едновременно се фокусираха върху нея, защото очите на Африка подчертаха монофоничния пясъчен фон на Сахара.

В Индонезия на височина 2,6 км е Кава Вулкан. Той е уникален в синята лава - резултат от изгаряне на сяра.

Синя пламък може да се види отдалеч - той се издига на 5 метра. Но за да видим това чудо на природата, туристите ще трябва да направят трудно преход към вулканични скали и след това да се спуснат в центъра на кратера. Пътят към синия вулкан ще отнеме около 3 часа.

Невероятни факти

Учените в продължение на много векове се опитват да решават много тайните на естествения святВъпреки това, някои явления все още поставят дори най-добрите умове на човечеството в задънена улица.

Изглежда, че тези явления, вариращи от странни огнища в небето след земетресения към камъни, които спонтанно се движат по земята, нямат известно значение или цел.

Ето 10 повечето странни, мистериозни и невероятни явления, намерени в природата.


1. Съобщения за ярки огнища по време на земетресения

Светли огнища, които се появяват в небето преди и след земетресението

Един от най-загадъчните явления е необясними огнища в небето, които придружават земетресенията. Какво ги кара? Защо те съществуват?

Италиански физик Кристиано Феруга събра всички наблюдения на огнища по време на земетресения, датиращи от до 2000 г. пр. Хр. От дълго време учените са скептично лекували този странен феномен. Но всичко се промени през 1966 г., когато се появиха първите свидетелства - снимките на земетресението на Мацусиро в Япония.

Сега такива снимки са страхотен комплект, а огнищата са толкова различни цветове и форми, които понякога е трудно да се разграничат фалшивите.

Сред теориите, обясняващи този феномен е топлина, причинена от триене, газов газ и пиезоелектричен ефект - електрически заряд, натрупващ в кварцови скали, когато тектонските плочи се движат.

През 2003 г. физикът НАСА Д-р Фрайдман Фрейд (Friedemann Freund) провежда лабораторен експеримент и показа, че евентуално светкавиците са причинени от електрическа активност в скалите.

Вълната вълна от земетресението може да промени електрическите свойства на силиций и минерали, съдържащи кислород, позволявайки им да предават тока и излъчват сиянието. Някои обаче вярват, че теорията може да бъде само една от възможните обяснения.

2. Снимки на NASK

Огромни фигури, привлечени на пясъка в перу древните хора, но никой не знае защо

Наска линии, простиращи се на 450 квадратни метра. Км от крайбрежната пустиня, са огромни произведения на изкуството, оставени на перуански равнини. Сред тях са геометрични фигури, както и рисунки на животни, растения и рядко фигури на хоратакоито могат да се видят от въздуха под формата на огромни рисунки.

Смята се, че те са създадени от народът на NASK за 1000-годишния период между 500 г. пр. Хр. И 500 реклама, но никой не знае защо.

Въпреки състоянието на обекта Световно наследствоВластите на Перу почти не защитават линиите на наска от заселниците. Междувременно археолозите се опитват да изучават линиите, докато не бъдат унищожени.

Първоначално се предполага, че тези геоглифи са част от астрономически календар, но по-късно тази версия е опровергана. След това изследователите фокусираха вниманието си върху историята и културата на хората, които ги създадоха. Са линии на NASK създаване на чужденци или представлява някакво криптирано съобщение, никой не може да каже.

През 2012 г. Университетът в Ямагата в Япония заяви, че ще открие изследователски център и възнамерява да изучава повече от 1000 чертежи в продължение на 15 години.

3. Миграция на пеперуди монарх

Пеперудите монарси намират пътя през хиляди километри до определени места

Всяка година милиони северноамерикански датски монарси пеперуди мигрирайте на разстояние повече от 3000 км на юг до зимуване. В продължение на много години никой не знаеше къде летят.

През 50-те години зоолозите започват да се женят и следват пеперудите и разбраха, че са в Мекорна гора Мексико. Въпреки това, дори да знае, че монарсите избират 12 от 15-те планински места в Мексико, учени все още не може да разбере как са ориентирани.

Според някои проучвания, те се радват на ситуацията на слънцето, за да летят на юг, адаптират се към времето на деня по кръговия часовник на техните антени. Но слънцето дава само общата посока. Начинът, по който са оборудвани, все още остават загадка.

Според една от теориите, геомагнитните сили ги привличат, но не е потвърдено. Само наскоро учените започнаха да изучават характеристиките на навигационната система на тези пеперуди.

4. Топка светкавица (видео)

Огнени топки, които се появяват по време или след гръмотевична буря

Никола Тесла се твърди, че е създала топка светкавица в лабораторията си. През 1904 г. той пише, че "никога не е виждал огнени топки, но той успя да определи тяхното формиране и да се размножава изкуствено. "

Модерните учени не могат да възпроизведат тези резултати.

Нещо повече, много хора все още са скептични за съществуването на светкавицата на точките. Въпреки това, много свидетели, започващи от ерата Древна Гърция- декларира, че това явление се наблюдава.

Точковата светкавица е описана като светлинна сфера, която се появява по време или след гръмотевична буря. Някои твърдят, че видяха как точките светкавици преминават през стъклото на прозореца И надолу по комина.

Според една от теориите, точковата светкавица е плазмата, от друга страна, това е процес на хемилуминесцентност - т.е. светлината се появява в резултат на химична реакция.

5. Преместване на камъни в долината на смъртта

Камъни, които се плъзгат на земята под действието на мистериозна сила

В района Raekla Playa в долината на смъртта, Калифорния, тайнствените сили избутаха тежки камъни върху плоската повърхност на изсушеното езеро, когато никой не го види.

Учените нарушават главата си над този феномен от началото на 20-ти век. Геолозите проследиха 30 камъка, с тегло до 25 кг, 28 от които се движеха в рамките на 7-годишен период на повече от 200 метра.

Анализът на следите от камъни показва, че те се движат със скорост от 1 м за секунда и в повечето случаи камъните се плъзгат през зимата.

Имаше предположения, че всичко вятър и лед, както и слуз и сеизмични вибрации.

През 2013 г. те се опитаха да обяснят какво се случва, когато водата на повърхността на изсушеното езеро замръзва. Според тази теория ледът по камъните остава замръзнал по-дълъг от околния лед, тъй като камъкът показва топлина по-бързо. Това намалява силата на триенето между камъните и повърхността и те са по-лесни бутане на вятъра.

Но никой не е виждал камъни в действие, а наскоро те са станали фиксирани.

6. Ground Earth.

Неизвестна земя, която може само да чуе някои хора

Така нареченото "бръмчене" е името, което се дава досадно нисък шумкойто притеснява жителите по целия свят. Въпреки това, тя е в състояние да чуе няколко, а именно само на всеки 20 души.

Учените приписват "Гюл" звънене в уши, далечни шокове от вълни, индустриален шум и сеитба на пясъчни дюни.

През 2006 г. изследовател от Нова Зеландия обяви, че е записал този анормален звук.

7. Връщане на насекоми Цикад

Насекоми, които внезапно се събудиха след 17 години, за да намерят партньор

През 2013 г. в източната част на САЩ от земята се появили цикадите на формата MagiciCadaда Септешимкоито не са показали от 1996 г. насам. Учените не знаят къде са научили Цикадите, че е време да оставите нашето местообитание под земята след това 17-годишен сън.

Периодични цикади - Това са тихи и самотни насекоми, които по-голямата част от времето са погребани под земята. Това са дълги дроб сред насекомите и не растат до 17 години. Въпреки това през лятото на тази година те масово се събудиха за разплод.

След 2-3 седмици те умират, оставяйки зад себе си плодовете на своята "любов". Ларвите изгорени в земята и новото стартира кръговат на живота.

Как го правят? Как да разберат след толкова много години, че дойде времето да се появи?

Интересното е, че 17-годишната Cycada се появява в североизточните държави, а в югоизточните държави нахлуването на цикадата се случва на всеки 13 години. Учените предполагат, че такъв жизнен цикъл на цикадата им позволява да избегнат среща с техните врагове - хищници.

8. Дъжд от животни

Когато различни животни, като риба и жаби, падат от небето като дъжд

През януари 1917 г., биолог Valdo makati. (Waldo Mcatee) представи работата си, наречена "дъждове от органични вещества", която е докладвана случаи на падане ларви саламандър, малка риба, херинга, мравки и жаба.

В различни части на света съобщават дъждове от животни. Така че, например дъждът падна в Сърбия от жаби, кацалите падаха от небето и в Япония - жаби.

Учените са скептични по отношение на дъжда на техните животни. Едно обяснение беше предложено от френския физик през 19-ти век: вятърът отглежда животни и ги хвърля на земята.

Според една по-сложна теория, води Такива водни обитатели ги прехвърлят и правят падане на определени места.

Въпреки това, научните изследвания, потвърждаващи тази теория, не са провеждани.

9. Каменни топки на Коста Рика

Гигантски каменни сфери, чиято цел не е ясна

Защо древните хора на Коста Рика решиха да създадат стотици големи топки от камъка, все още остават загадка.

Каменните топки на Коста Рика бяха открити през 30-те години на миналия век от компанията Обединена плодова компания.Когато работниците бяха пречистени от Земята за бананови насаждения. Някои от тези топки имат перфектна сферична формадостигна 2 метра в диаметър.

Камъни, които местят се наричат Лас Болас.лекувани К. 600 - 1000 реклама Още повече усложняват решаването на това явление, че няма писмени данни за културата на хората, които са ги създали. Това се случи, защото испанските заселници изтриха всички следи от културното наследство на местното население.

Учените започнаха да изучават каменни топки през 1943 г., обозначавайки тяхното разпространение. По-късно антропологът Джон Хупз (Джон обръчи) отрече много теории, обясняващи целта на камъните, включително изгубени градове и космически чужденци.

10. невъзможни изкопаеми останки

Останки от дълги починали същества, които не изглеждат на това място

Тъй като е обявена теорията на еволюцията, учените се сблъскват с откритията, които сякаш я оспорват.

Едно от най-загадъчните явления беше изкопаемите останки, особено останките на хората, които се появиха в неочаквани места.

Бяха вкаменени отпечатъци и следи намерени в географски райони и археологически часови зони, на които те не са принадлежали.

Някои от тези открития могат да предоставят нова информация за нашия произход. Други се оказаха грешки или измами.

Един пример е откриването на 1911 г., когато археологът Чарлз Доусън (Чарлз Доусън) събра фрагменти от вероятно неизвестен древен човек С голям мозък от 500 000 години. Голяма глава Пилтдаун човек Принудиха учените да вярват, че той е "липсващата връзка" между хората и маймуните.

10 МИС уникални явления Природата, която е включена в горната част на този списък, са десет прекрасни чудеса, създадени по природа, биология, физика, химия и други региони. Можете лично да видите и да преживеете всички тези чудеса. За това само трябва да отидете в конкретната област на нашата красива планета, която се нарича Земята.

В нашия свят има огромен брой чудеса, създадени в естествено природни условия, индивидите могат да причинят океана на положителни емоции и възхищения. 10. природен феномен И явления, общият свят, създайте ненадминат атмосфера, потапяна, в която човек изпитва голямо удоволствие от околния свят.

(10 снимки на природни явления и явления + видео)

Един от най-вълнуващите и уникални природни явления, които могат да бъдат наблюдавани близо до северната и Южно стълбове (Арктическия и антарктически кръг) е северната светлина. Това се случва поради заредени атоми и частици в горните слоеве на атмосферата, които възникват главно в тези зони на земята. Ако кажа по-лесно, това явление се случва, когато слънчевият вятър влезе в контакт с магнитното поле на земята. Без съмнение, едно от най-добрите места за наблюдение на това красиви явления е Лапландия (Северна Финландия). На това място ще се изправите срещу дивата природа, необитаеми зони, в които чистото прозрачно небе, лишено от градско осветление, замърсители на въздуха и телекомуникационни сигнали, създава уникални условия за наблюдение на този природен феномен. Aurora Borealis е романтично чудо, тъй като е родено на голяма надморска височина и е многоцветни (жълти, зелени, сини, червени и лилави) реки, течащи сред безброй звезди.

Ако искате да се потопите в света на илюзиите и мечтите, почувствайте чувството за вдъхновение, тръбните облаци на необичайна форма ще ви помогнат. Уникалната форма на тези облаци е нещо като огромни тръби с различни нюанси (от бяло до по-тъмно). Цветът на такива облаци зависи от тяхната дебелина. Тръбните облаци могат да се наблюдават на много места, в които гръмотевичните бури започват да се образуват. Тяхната неописуема красота е особено забележима при залез, когато те се образуват в групи топки с гладка структура.

Най-красивото създание на Земята със сигурност е монархите пеперуди. Те могат да причинят само чувство на любов и възхищение. Тези пеперуди ще ви демонстрират ярки тъкани от черно и оранжево цветове. Най-често те се намират в Мексико, САЩ и Меланезия (североизточно от Австралия). Най-много. най-доброто място Да се \u200b\u200bнаблюдават пеперудите на монарха са САЩ по време на миграцията от Канада в Мексико и обратно. Разхождайки се из Калифорния паркове, можете да станете свидетели, когато листата и клоните на дърветата са боядисани в черно и оранжеви цветове, защото пеперудата на монарха е напълно угасната.

Знаете ли, че сте наблюдавали странни формации от сняг и лед, които са стълбове с височина 2 метра? Тези невероятни стълбове се наричат \u200b\u200bпенитар. Те могат да бъдат наблюдавани в областта на най-възвишените места (високи до 4 000 метра високи) централни и на територията между Аржентина и Чили. Вижте тези прекрасни явления на природата, които можете по време на пешеходен разходки в планината. Такъв вид екскурзия ще ви помогне да научите повече и да изследвате особеното явление на Andes - перените.

В национален парк Под името "Death Valley" в Калифорния, такъв естествен феномен може да се наблюдава като движещи се камъни. В този парк, сред необичайния планински пейзаж, можете да видите един от най-мистичните и живописни сухи езера на Playa. Основната характеристика на това езеро се движи по протежение на сухото дъно на камъните. Следи от камъни се разглеждат ясно на повърхността на пустинята. Това явление е една от геоложките тайни, които според учените се създават от ветровете и други естествени фактори. Ако сте успели да го посетите необичайно място Заобиколен от драматични планински върхове, припокриващи се безформени облаци, можете да приемете, че сте наистина щастливи.

Не по-малко поразителен феномен са свръхчасови облаци. Тези гръмотевици могат да се появят почти навсякъде, където влажен климатхарактеризиращи се с чести гръмотевични бури. Някои от най-известните надзорни места за наблюдение се намират в централните състояния на Съединените щати, които са част от торнадото. Равнините на Небраска и Дакота, напълно ще оценят този природен феномен. Естествената дневна светлина се променя в момента на наблюдение на суперчалч при залез слънце. Обърнете внимание на избора красиви снимкив който разкриват удивителен свят Тези облаци.

Най-красивото и елегантно огнено явление, което е създадено с помощта на вертикални вихри, е огнена фирма. Не трябва обаче да забравяте, че невероятната красота на този природен феномен едновременно заплаща опасност и унищожаване. Този природен феномен може да се наблюдава в огъня или горяща гора, където се ражда торнадо, скоростта на вятъра е над 160 километра в час. Това е доста рядък феномен, който е едновременно голям и трагичен. Fire Tornado е забележителност на фотографите и екстремалите на ентусиастите.

Природният феномен като пясъчни бури са обикновено за някои зони на земята. Пясъчните бури се създават с помощта на силни ветрове и бури, които преобладават в прашни зони със сух климат. По време на такива бури пясъчните частици се вдигнаха със силни ветрове, които ускоряват движението си в атмосферата. Някои от най-известните места, където можете да наблюдавате такива природни явления северна Африка (Захар пустиня), както и пустини в Азия. Това явление без преувеличение може да се нарече невероятно. В същото време, свирепи бури са доста опасни, защото малките пясъчни частици проникват почти навсякъде. Невъзможно е да се представи по-вдъхновяващ пейзаж, отколкото наблюдението на пясъчни бури в района на големите пирамиди на Египет.

Естествен природен феномен - дъгата е способна да даде цветни емоции. Rainbow е един от най-често срещаните природни феномени, които могат да се състоят от малки дъги с тънки многоцветни слоя и огромни дъги, които се простират за стотици километри. Rainbow с двойна дъга е величествена и в същото време вдъхновява оптичната измама. Този природен феномен се дължи на малки малки частици вода и лъчите на слънцето и най-често след дъжда, когато водата се изпарява под ярки лъчи на слънцето. Най-често този природен феномен може да се наблюдава в областта на водните басейни - езера, реки и други резервоари.

Да си деца, всички ние се чудим синьото небе, бели облаци и ярки звезди. С възрастта много хора минават и преставаме да забелязваме природата. Разгледайте този списък с необичайни природни явления, със сигурност ще ви накара отново да бъдете изненадани от сложната организация на нашия свят и по-специално природните явления.

20. Луна Rainbow.

Лунната дъга (известна също като нощната дъга) е дъга, генерирана от Луната. Лунната дъга е относително по-голяма от обичайното. Най-добрата луна дъга се вижда с пълната луна, или върху фазата на луната, близо до пълна, тъй като по това време луната е по-ярка. За да се появи лунната дъга, с изключение на тези, причинени от водопад, луната трябва да бъде ниска в небето (по-малко от 42 градуса и за предпочитане дори по-ниска) и небето трябва да е тъмно. И разбира се, трябва да има дъжд срещу Луната. Лунната дъга е много по-рядка от дъгата, която се вижда в дневна светлина. Феноменът на лунната дъга се наблюдава на няколко места в света. Водопади в Cumberland (Cumberland Falls), близо до Уилямсбърг (Уилямсбърг), Кентъки (Кентъки), САЩ; Ваймия (Waimea), Хавай (Хавай); Zailovsky Alatau в подножието на Алмати; Водопадът Виктория на границата на Замбия и Зимбабве е широко известен като местата на чести наблюдения на лунните дъги. На територията на Национален парк Йосемит в Съединените щати се намира голям брой водопади. В резултат на това лунните дъги се наблюдават и в парка, особено с пролетно увеличение на нивото на водата от топещия сняг. Светлата дъга също се наблюдава на полуостров Ямал при условия на силна мъгла. Вероятно с достатъчно висока мъгла И доста ясно време, лунната дъга може да се наблюдава на латици.

19. Мираж

Въпреки разпространението си, мираж винаги причинява почти мистично чувство за изненада. Оптично явление в атмосферата: отражението на светлината от границата между рязко различно в плътността на въздушните слоеве. За наблюдател, такова отражение е, че заедно с отдалечения обект (или секцията на небето) се наблюдава въображаем имидж за темата. Миражите са разделени на по-ниски, видими под обекта, най-горната, - над обекта и страната.

18. Гало

Обикновено Halo възниква с висока влажност или силен замръзване - по-ранен ореол се смяташе за феномен и хората очакваха нещо необичайно. Това е оптичен феномен, светлинен пръстен около обекта - източник на светлина. Гало обикновено се появява около слънцето или луната, понякога около други мощни източници на светлина. Има много видове ореол, но те са причинени главно от ледени кристали в облаците от сайдер на височина 5-10 км в горните слоеве на тропосферата. Понякога в мразовито време Halo се формира от кристали, много близо до земната повърхност. В този случай кристалите приличат на блестящи скъпоценни камъни.

17. Venus Belt.

Интересен оптичен феномен, произтичащ от праха на атмосферата, е необичаен "колан" между небето и хоризонта. Прилича на лента от розов до оранжев цвят между тъмно нощно небе под и синьо небе в горната част, появявайки се преди изгрев или след залез успоредно на височина от 10 ° -20 ° към хоризонта на противоположното слънце. В коланата в Венера атмосферата разпръсква светлината на настройката (или възходяща) слънце, която изглежда по-червена, така че се оказва розов цвят, а не синьо.

16. Перлени облаци

Необичайно много високо облаци (около 10-12 км), които се виждат при залез слънце.


15. Северни светлини

Север, или полярни светлиниСъщо известен като Aurora Borealis е наистина зашеметяващ спектакъл. Този феномен на природата най-често може да наблюдава късно през есента, зима или ранна пролет.

14. Цвят Лун

При запрашаване на атмосфера, висока влажност или по други причини, луната понякога изглежда боядисана. Особено необичайна червена луна.

13. Двукомпонентски облаци

Изключително рядък феномен, който се появява главно пред урагана. Отворени преди 30 години. Наречени облаци на Маматус. Облаци, кръгли и имат формата на двоен обектив - преди да бъдат объркани с НЛО.

12. Пожари на Св. Елма.

Сравнително общо явление, причинено от повишеното напрежение на електрическото поле пред гръмотевичната буря, по време на гръмотевична буря и непосредствено след. Изхвърлянето във формата на светещи греди или четки (или коронарно разреждане), възникнали при остри краища на високи предмети (кула, мачти, самотни стоящи дървета, остри върхове на скали и др.) Първите свидетели на това явление са моряци, които са наблюдавали светлините на Св. Елма върху мачти и други вертикални заострени теми.

11. Пожарни вишки

Огнената вихрушка е известна и като огнена дявол или огнена торнадо. Това е рядък феномен, в който огънят при определени условия в зависимост от температурата и въздушните потоци придобива вертикална валута. Пожарните вихри често се появяват, когато втурките изгарят. Вертикално въртящите се колони могат да достигнат от 10 до 65 метра височина, но само последните няколко минути от тяхното съществуване. И на определен вятър може да бъде още по-висок.

10. Облаци с форма на гъби.

Гъби облаци - димни облаци във формата на гъба, образувана от комбинацията от най-малките частици вода и земя, или в резултат на мощна експлозия.

9. Леки колони.

Един от най-често срещаните типове хало, визуален феномен, оптичен ефект, който е вертикална светла лента, която се простира от слънцето по време на залеза или изгрева.

8. Диамантен прах.

Замразени водни капки, разпръскване на слънце.

7. Риба, жаба и други дъждове.

Една от хипотезите, обясняващи появата на такива дъждове - торнадов, всмуквайки близки резервоари и прехвърлиха съдържанието си на дълги разстояния.

6. Virga.

Дъждът, който се изпарява, без да достига земята. Наблюдава се под формата на забележима група за отлагане, която се появява от облака. В Северна Америка обикновено се забелязват в южните щати и канадски прерии.

5. Бора.

Ураганните ветрове с много имена. Силен (до 40-60 м / и) студен вятър в някои крайбрежни зони, където ниските планински вериги граничат с топло море (например, на Адриатическото крайбрежие на Хърватия, на Черноморското крайбрежие в района Novorossiysk). Насочени по склоновете, обикновено се наблюдават през зимата.

4. Огън Rainbow.

Това се случва, когато дъното на слънчевия лъч е високи облаци. За разлика от обикновена дъга, която може да се наблюдава почти навсякъде по света, "огнената дъга" се вижда само при определени ширини. В Русия убеждението се случва в най-големия юг.

3. Зелен лъч.

Изключително рядък оптичен феномен, светкавица от зелена светлина по време на изчезването на слънчевия диск от хоризонта (обикновено по море) или появата му поради хоризонта.

2. Топка светкавица.

Редки естествен феномен, унифицирана физическа теория на появата и потока от който в момента не е представен. Има около 200 теории, които обясняват явлението, но никой от тях не е получил абсолютно признание в академичната среда. Предоставя мнението, че топката светкавица е феноменът на електрически произход, естествената природа, т.е. Дълго време под формата на топка, способно преместено в непредсказуемо, понякога много невероятно за траекториите на очевидци.

В Южна Америка най-големият воден път в света живее в басейна на река Амазонки - Giant Victoria Amazonian. Диаметърът на листата й достига две ...

Трудно е да се повярва, но има природни явления, които учените все още не могат да обяснят. Като електрически топки, които се появяват в небето, или случайно движение на скали без помощ на човек или животно. Можем ли някога да разберем отговорите на тези тайнствени? Може би! Но сега тези 25 необичайни природни явления остават загадка към науката.

Слънчева корона

Милиони километри в пространството принадлежат на короната, което е плазмената аура и заобикаля слънцето. Това не могат да обяснят учени. И защо слънчевата корона има голяма температураот видимата повърхност на слънцето. Докато средната температура на слънчевата повърхност е около 5 800 келвинов, короната достига температурата на горенето от един до три милиона Келвинов.

Миграция на животни

Миграцията на животните се намира в почти всички големи групи животни, включително птици, бозайници, риби, влечуги и насекоми. Учените пъзели факта, че тези животни се движат по такива невероятни пътувания и не се спускат от пътя? Имаше много теории за това явление на природата, но истинска причина Тя остава неизвестна.

Звукови аномалии или анормални звукови явления в природата

Има няколко места, известни за бръмчането, явлението, описано като постоянно и инвазивно нискочестотно бръмчене, бучене, шум или шум от неизвестен източник. Един от тях в Таос Сити, Ню Мексико, вероятно най-известният. Още по-мистериозен е фактът, че само 2% от местните жители на Taos могат да го чуят. Без значение какъв произход има странен звук, за тези, които могат да го чуят, тя е изключително тревожна.

Медушите изчезнаха от езерото Медуза

Намира се на остров Ейл-Милк в Медзе, е морските езеро, което е свързано с океана през мрежа от пукнатини и тунели. Всеки ден милиони медузи мигрират през езерото, а между 1998 и 2000 г. всички златни медузи изчезнаха от езерото. Има много теории за това явление, но учените все още не са сигурни в точната причина.

Кръгове за лед

Също известни като ледникови дискове, кръговете лед са много рядък естествен феномен, който се среща в ниско водни води при замръзване на температурата. Учените не знаят точно как възникват кръговете на лед, но се смята, че те се формират в вихровите потоци, където плочите се въртят тънък лед И постепенно се замразяват заедно. Диаметърът на кръговете може да варира значително от няколко сантиметра до 15 метра или повече.

Снежен човек

В продължение на десетилетия хората наблюдаваха голям човек с космат създание, известен като Йети или снежен човек. Докато по-голямата част от учените са скептични по отношение на съществуването си, има няколко експерти, които вярват, че един сняг наистина съществува. Поддръжниците предполагат, че това може да бъде релителна популация на Giantopitek, гигантска маймуна, която е живяла преди 9 милиона години.

Ураган на Сатурн

През 2013 г. се наблюдава огромен ураган на Сатурн с наСА космически кораб в орбитата на планетата. Бурното око е с диаметър около 2000 километра и пресича облаците със скорост от 530 км на час. На земята ураганите се хранят с топлите океани, но няма океани на Сатурн, който може да създаде такава гигантска буря.

Миграция на пеперуди Данаида монарх

Вече говорихме за чудото на животинската миграция, но има едно животно, чиято годишна миграция е особено впечатляваща. Монарх пеперудата живее само половин година, което означава, че пеперудите, които се връщат, са деца, които са извършили първата миграция. Никога не мигрирайки как могат да знаят къде да летят? Изследователите предложиха много теории и група изследователи разкриха антена в пеперуда като жизненоважна част от тялото за успешна миграция. Въпреки това, точността на тази теория все още не е определена.

Дъжд от животни

В историята бяха записани няколко странни случая, падането на животните от небето. Например през лятото на 2000 г. в Етиопия валеше милиони риби, докато някои от тях бяха мъртви, а други все още се преместваха във всичките си мощ. Повечето от тези "животни" дъждове се срещат в торнадо или други видове силни бури, способни да повдигат и носят предмети и вода, но има един поразителен факт - обикновено вали идват от един вид животни. Може да е дъжд само от херинга или специален вид жаби.

Огнени топки.

Подобно на светкавицата с топка, огнените топки са необичайно природен феномен. От непотвърден източник те бяха наблюдавани на река Меконг в Тайланд и Лаос, където се твърди, че светещите червеникави топки се издигат от водата. Имаше няколко опита да се обяснят на научно огнените топки, но досега няма окончателно обосновка на това явление.

Зона за мълчание

Карти "Зона мълчание" се отнася до пустинята в Durango, Мексико и е изключително тихо място, където се срещат странни явления. През 1970 г. тестовата ракета стартира с военна база САЩ близо до Река Грийн, Юта загуби контрол и падна в тази зона. Бустерните части, използвани за проекта Apollo, също се разпаднаха и се приземиха в същия район, както и най-големите въглеродни хондрити в света. Или може би това съвпадение?

Флаш светлини по време на земетресението

От векове хората наблюдаваха странни, предимно бели или синкави огнища, предшестващи големи земетресения. Светлините, като правило, имаха продължителност само за няколко секунди. Първите снимки на този феномен бяха записани след 60-те години. Оттогава учените са започнали да приемат това явление сериозно и създадоха много теории за произхода на светлините огнища, с участието на пиезоелектричество, отопление под триене и електрокинетика.

Вулканична светлина

Учените са открили, че такава вулканична светлина се наблюдава преди земетресението и се появява в зони, където трябва да се появи голямо вулканично изригване. Последните проучвания показват, че светлината може да бъде причинена от елементи, които събуждат естественото електрическо зареждане на скалите, принуждавайки ги да блестят и сияят.

Илюзия на луната

Всички забелязахме, че когато Луната е на хоризонта, изглежда много повече, отколкото когато е високо в небето. Но се опитвайте да прекарате малък експеримент (например с монета) на разстояние удължени ръце С едно затворено око, поставете го до високата луна, а след това с голяма луна на хоризонта и сте сигурни, че размерът на луната спрямо монетата ще бъде същата и в двата случая.

Синхронни Blizzard Мигащи

Да живееш в Големи планини Smokey (Национален парк) Синхронни светулки са единствените светулки в Америка, които могат да синхронизират примирането им. Fireflies са синхронно светят в продължение на няколко седмици всяка година, но причината за такова поведение остава неизвестна.

Котка пюре

Знаете ли, че изхвърлянето на котката е един от най-мистериозните звуци в царството на животните? Учените изучават не само произхода на звука, но и неговите причини. Котките често мъркане, когато те галят или по време на почивка, но също го правят, докато ядат, а понякога и по време на раждането. По този начин, главната причинаЗащо котките Purr остават неизвестни.

Пеене на гърбави китове

Мъжките от гърбави китове могат да произвеждат дълги и много сложни "звуци", които са мислили преди, е необходима за привличане на жени, но проучванията показват, че звукът често привлича други мъже. В допълнение, индивидите могат да разпознават песни помежду си и да ги разпространяват наред с други популации. Така пеенето на гърбавите китове остава загадка.

Появата на вселената

В съвременния свят теорията на голяма експлозия е преобладаващият космологичен модел на раждането на Вселената. Тя твърди, че преди около 14 милиарда години цялото пространство е било запазено в един момент, от който се появява вселената. Въпреки това теорията не дава никакво обяснение на първоначалните условия на Вселената - описва само и обяснява общата еволюция на Вселената, която започва от този момент. Но това, което е съществувало преди? Ние незнаем.

Бермудски триъгълник

Ако има място, известно на появата на мистериозни явления и странни събития, с които учените не могат да разберат, това е триъгълник Бермуд. В този район в западната част на северната част на Атлантическия океан, редица самолети и кораби, както се казва, изчезнаха по време на загадъчни обстоятелства. Учените са склонни да обясняват изчезванията в резултат на няколко съвпадения, като ужасно време, океански течения, Човешки грешки и дори мехурчета метан.

Moch Ness Monster.

Loch nevsky чудовище - тази мистерия е донякъде подобна на Сняг. Имаше много случаи на наблюдение на създанието, но повечето от тях бяха признати за фалшиви. Въпреки това има някои предположения, че шотландското езеро може да бъде къща за реликтна плодозавър, изчезнал морски влечуго, за което се смята, че е починал преди около 66 милиона години. Плесиочувствата бяха веднъж изобилие в района, където Обединеното кралство се намира днес, но вероятността някои индивиди да са оцелели в близост до нула.

Вещици кръгове

Намерени в сухите ливади на западната част на Южна Африка, ветровити кръгове са кръгли зони безплодна земя. Обикновено се срещат с моноспецифична билкова растителност, кръговете се различават в диаметър от 2 до 15 m. Произходът и историята на приказките кръгове отдавна са пъзел и дори днес, учените не знаят точно как се появиха. Едно любимо предположение е, че термитите са отговорни за кръговете, но явлението е много по-широко от термитите.

Движещи се камъни

Известен също като плъзгащи или пълзящи камъни принадлежат към невероятно геоложки феноменв които камъните се движат и създават дълги следи по гладката долина без човешка или животинска намеса. Имаше дори случаи, когато камъните се обърнаха, завъртяха страната и променяйки посоката. Произходът на този феномен не е дефиниран, но учените предполагат, че движението може да бъде причинено силен вятъркоето избутва камък с тънък слой глина.

Китове на мели

Всяка година до 2000 кита се хвърлят на плажа, а в повечето случаи умират. Известно е също, че те използват този странен начин "самоубийство", поне хиляди години. Бяха предложени множество теории за това защо го правят, но никой от тях не е толкова убедителен да бъде истина.

Топка мълния

Точковата светкавица е може би най-известният необясним електрически феномен. Този термин се отнася до пламтящи, сферични обекти, които се различават в диаметъра на граховете до няколко метра. Точковата светкавица обикновено се свързва с гръмотевични бури, но продължава много по-дълго от обикновената светкавица. Феноменът е бил предмет на изследването, от 1834 г., английският лекар и изследовател Уилям Сняг Харис запознаха концепцията за научна сфера, но дори и сега не е общоприето обяснение на светкавицата на топката.

Hesdalen Valley Lights.

От 1940-те или дори по-рано, е записана странна светлина в долината Hesdalen, Норвегия. Това е природен феномен на бял или жълт цвят И има неизвестен произход. Между 1981 и 1984 г. светлините се наблюдават до 20 пъти седмично, но оттогава дейността е намаляла и сега светлините се наблюдават около 10-20 пъти годишно. Въпреки продължаващите изследвания и многобройната работна хипотеза, няма убедително обяснение на произхода на тези светлини.

Ако сте намерили грешка, моля, изберете фрагмента на текста и кликнете върху Ctrl + Enter..