Описание на всеки природен феномен. Необичайни природни явления

Времето може да е хубаво или лошо, но неговите аномалии винаги ни очароват. Избрахме най-необичайните природен феноменкоито се случват по целия свят и са изключително редки.

(общо 19 снимки и видеоклипове)

Brinicl (пръст на смъртта)

Свикнали сме да виждаме ледени висулки, висящи от покривите. В Арктика обаче има специални ледени висулки, които висят под водата и представляват смъртна опасност за жителите на океанското дъно. Това явление е открито преди почти 30 години, но екипът на BBC успява да заснеме процеса на раждането му едва през 2011 година.
Образуването на тази необикновена ледена висулка се обяснява лесно от науката. Солената морска вода замръзва по малко по-различен начин и се превръща не в ледено твърдо вещество, а в нещо като пореста мокра кърпа. Айсбергите са буквално пронизани с малки канали, пълни със солена вода.


В северните ширини повърхностната температура на въздуха може да бъде –20 градуса по Целзий, докато температурата на водата е много по-висока – около –2 градуса. Топлина от океанска водасе издига и топи айсберга, образувайки нов лед. Солта от този лед се концентрира в наситен разтвор на саламура и излиза през плитки канали в океана. Плътността на саламурата е по-висока, а температурата е по-ниска, така че тя се втурва към дъното в непрекъснат поток и замръзва морската вода около себе си. След няколко часа потокът се покрива с тънка ледена кора, която прилича на сталактит.

Стигайки до дъното, „пръстът на смъртта“ не спира, а продължава да се разпространява по дъното. За 15 минути такава структура е в състояние да унищожи всички незабързани живи организми на площ от няколко метра. Именно за това фаталната ледена висулка беше наречена „леденият пръст на смъртта“.

Тръбни облаци

Има голям брой облаци, които имат определена форма и специална причина. Облаците, подобни на вимето, или тръбни, изглеждат странни и необичайни. Те изглеждат или като разрези от тръби, или като набор от окачени топки, чийто нюанс се променя от бяло до синкаво сиво. Цветът зависи от дебелината на облака.


Как го получават? Облаците обикновено имат плоска основа. Топлият влажен въздух се охлажда и кондензира във водни капчици. Това се случва при определена температура, а намаляването й в атмосферата е свързано с височината над морското равнище. Капчиците растат и образуват непрозрачен облак.


Но при специални условия (влажен въздух отгоре и сух отдолу) в атмосферата започват да се образуват облачни джобове, пълни с големи капчици вода или дори ледени кристали, които под тежестта си буквално попадат в чист въздух. Това поведение на облаците е свързано с турбулентното движение на въздушните маси. А бурното движение на въздуха показва близостта на мощен фронт на гръмотевична буря.

Като всяка релефна повърхност, тръбните облаци са особено ефективни при модално осветление, при залез или зазоряване. Те се наблюдават главно в тропиците, но се появяват и в по-северните ширини.

Мъглива дъга

Мъгливата дъга е друго оптично явление в атмосферата, подобно на добре познатата дъга. Феноменът е широка, лъскава бяла дъга. Този тип дъга обаче е с неутрален цвят и можете да я видите не по време на дъжд, а по време на мъгла.


Необходими са строги условия, за да се появи мъглива дъга. Капчиците вода, от които се образува мъглата, трябва да имат определен размер – около 0,02 мм. Въпреки това, поради дифракция на светлината, разделеният спектър се смесва и се получава равномерен бял цвят.

Поради ръбовите ефекти, вътрешният радиус на дъгата може да бъде оцветен в лилаво, докато външният има оранжев оттенък.

Светкавица Кататумбо

Светкавицата е природен феномен, който се среща в северозападната част на Венецуела, където едноименната река се влива в езерото Маракайбо. На мястото на сливане се наблюдава редовна гръмотевична активност: светкавици в облаците се появяват почти 200 дни в годината, непрекъснатите сесии на гръмотевични бури продължават около 10 часа.


Тук е топло и влажно въздушни масис Карибитесреща студения въздух, който се спуска от Андите, което води до турбуленция. Разлагащата се органична материя на много блата изпуска газ метан в атмосферата. Той подобрява електрическата проводимост в облака, което води до мълния.

Дълго време това мястослужи за ориентир на моряците - може да се види от разстояние над 400 км. Правителството на Венецуела иска да направи уникална локация паметник световно наследствоЮНЕСКО. Смята се, че е най-големият естествен генератор на озон.

Лунна дъга

Това явление е много по-лесно да се види във фантастично търсене, отколкото в реалността. Необходими са много фактори: пълнолунието трябва да е ниско, небето трябва да е тъмно, а срещу светилото трябва да се намира мощен водопад или да вали.


И все пак ще видите лунната дъга напълно бяла. Факт е, че дори при най-добри условия, яркостта му е изключително ниска и човешката физиология ви позволява да видите само бяла дъга.

Тук на помощ може да се притече съвременен фотоапарат, който снима при дълга експозиция. Експозиция от 15-30 секунди ще позволи на сензора да събере достатъчно светлина и дъгата може да се види вече в цвят, но само на снимка.

Глория е друго явление, свързано с дифракцията на светлината в капчици от облак или мъгла. Това метеорологично явление може да бъде открито само когато източникът на светлина е зад гърба и светлината, отразена от облака, се връща директно към наблюдателя. Глория може да се види в планината като свой собствен силует или по време на полет като сянка на самолет върху облак.


Ореолът на дъгата около собствената сянка се интерпретира от будистите като степента на просветление на човека. Привидно огромната и оживена сянка обезпокои германците, които се изкачваха в планините.


Крайбрежно капучино

Морето може да се превърне в пяна във всяка част на планетата, но най-често това се случва в южно полукълбо... За няколко минути цялото крайбрежие, къщички и шезлонги изчезват във внезапно появила се пяна, която бавно се разтваря в пясъка.


За появата на пяна в морска водатрябва да има голямо натрупване на водорасли, сол и малко отпадъци. Тези съставки действат като повърхностно активни вещества (като шампоан във вашата баня) и намаляват повърхностното напрежение на интерфейса вода/въздух. Е, силните течения и ветровете не струват нищо, за да разбиете всички съставки в богата пяна и да я изнесете към смаяните плувци.

Засега образуването на пяна се появява само от време на време. Но с по-нататъшно замърсяване на океана, то може да стане постоянно.

Спрайтове, елфи и сини потоци

В допълнение към светкавиците, които виждаме от Земята, над гръмотевичните облаци се появяват мощни светкавици, насочени в космоса. Те са подразделени на червени спрайтове, сини джетове и елфи. Формата и цветът на пламъците зависят от височината, на която се появяват.


За разлика от мълнията, тези светкавици се характеризират с подчертан син или червен цвят и покриват разстояния до 100 км дължина и диаметър. Това ги прави елемент на космическото време, тъй като в тези райони възникват полярните сияния и летят метеори.


Това явление е слабо проучено поради една причина: изригванията могат да се наблюдават от Земята само на малка надморска височина. Сега те се изучават от МКС. Според някои доклади силните емисии на електричество могат да "изгонят" озона от защитния слой.

Водопровод

Водните струи изглеждат като малки водни торнадо и са склонни да се появяват под облак над водната повърхност. Въпреки че отвън може да изглежда, че течността буквално се изсмуква от водата, торнадото се намира над повърхността и се състои от водни капчици, образувани при кондензация.


Силни водни торнадо се появяват рядко, но повечето от тях са слаби и са причинени от сблъсъка на атмосферната динамика, която образува вихъра.

Огнено торнадо


Този природен феномен се появява изключително рядко и при определени условия заобикаляща среда(температура, въздушен поток). Това се случва, когато колона от горещ, издигащ се въздух взаимодейства или предизвиква пожар на земята. Това е вертикален огнен водовъртеж във въздуха.

Утринна глория

Сутрешната глория е рядко метеорологично събитие, яка от гръмотевична буря, която се образува на ръба на настъпващ студен фронт. Низходящото течение принуждава топлия, влажен въздух да се издигне и да се охлади - в резултат на това той се охлажда под точката на оросяване и се превръща в облак.


Това се случва по цялата дължина на фронта: облакът се оказва дълъг до 1000 км и освен това се върти около надлъжната ос. Скоростта на търкаляне на облака може да достигне 60 км / ч, което предвещава силен вятър и лошо време по посока на движението на яката.


По естеството на произхода си сутрешната глория може да се счита за торнадо, което лежи отстрани. Появява се редовно през есента в Северна Австралия, понякога и в други части на света.

Вулканична мълния

Вулканичната дейност осигурява много "размножаваща" среда за впечатляващи изхвърляния и то по няколко начина. Невероятното количество излъчен вулканичен прах и газ създава плътен поток от заредени частици.


Това причинява електростатична йонизация и в резултат на това много мощни и много чести удари на мълния, които се опитват да неутрализират заряда. Наблюдават се два вида такива мълнии: 1) ударени от кратер и свързани с електрически процеси в магмата, 2) възникващи в облаци и свързани с триенето на вулканична пепел.


Въпреки това, процесите на гръмотевични бури във вулканите са много сложни и зависят от много фактори: температура, височина на изригване, разпръскване на праха и неговия състав. Поради големия брой твърди частици от вулканична пепел, такива гръмотевични бури се наричат ​​още мръсни гръмотевични бури.

Древният човек е уважавал и почитал природата като божество. Нищо чудно, защото примитивният мозък често не е бил в състояние да обясни някои природни явления и ги е възприемал като чудо. Съвременните хора се опитват да намерят рационално обяснение за всичко, което виждат, но най-необичайните и редки природни явления все още стряскат въображението, радват или дори плашат.

Топ най-необичайните природни феномени

Светлини на Свети Елмо

Уникален природен феномен, който за първи път е забелязан и описан от моряци. Именно те от време на време наблюдаваха красиви светещи топки или пискюли върху мачтите и други вертикални предмети на своите кораби. Разбира се, по-рано този спектакъл се възприемаше като чудо и обещаваше успех на моряците, тъй като Свети бряст е покровител на моряците. В наше време обаче светлините на Свети Елмо имат обяснение.

Необичайните светлини на Свети Елмо се виждаха в морето, а сега и в небето.Тези източници на светлина се появяват поради високото напрежение на електрическото поле. Съответно най-често тези светлини могат да се видят по време на гръмотевична буря, виелица или буря. В наши дни тези светлини се наблюдават и върху кожата на самолетите, попаднали в облак вулканична пепел. Понякога това явление може да повреди дори различни електрически уреди.

Двуизпъкнали облаци

Двуизпъкналите облаци са зашеметяващо красива гледка. Най-често те могат да се видят около планини и хълмове с високи върхове. На пръв поглед такива облаци приличат на огромни летящи чинии, лещи или барети. Доста често това явление се наблюдава в района на планините Шаста и Фуджияма. Причината за това е, че има специален начин за движение на въздуха в тези зони.


Поразителни двойноизпъкнали облаци над планината Фуджии Между другото, двойно изпъкнали облаци изглеждат замръзнали и неподвижни. Така те могат да "виснат" над планината няколко дни подред, докато вятърът или променящите се метеорологични условия ги принудят да се разсеят.

Полярни светлини

Понякога сиянието се нарича "северно". С право се смята за едно от най-красивите зрелища в света. Тази красота може да се разглежда изключително в северните райони, близо до полюсите. По правило полярните сияния са синкави на цвят, по-рядко можете да видите сияния, които блестят с всички цветове на дъгата.


Необичайно нощно сияние над града Този ефект възниква поради процесите, които протичат в горните слоеве на атмосферата, когато заредените частици преминават близо до силовите линии на земното геомагнитно поле. Аврора се наблюдава средно от няколко часа до няколко дни.

Миражи

Това явление може да шокира дори човек със силна психика. И това е въпреки факта, че природата на миражите отдавна е научно обоснована. И въпреки това досега на миражите се приписва мистично значение. Но всъщност това е само оптична илюзия и специален оптичен ефект, който се постига поради промяната в плътността на нагрятия въздух по вертикала. Когато са изпълнени определени условия, на хоризонта се появяват „видения“.


Неочакван горен мираж в морето Един от видовете мираж е Fata Morgana. Това е много сложен оптичен феномен, който се среща изключително рядко. Fata morgana включва няколко форми на миражи, които многократно се изкривяват и бързо се сменят един друг. Това създава странни снимки, които могат да подлудят всеки пътник.

Глория

Глория е оптичен ефект, който може да се наблюдава, ако запалите огън през нощта в планината. В същото време времето трябва да е с ниска облачност. Ако условията съвпадат, над главата ви ще се появи един вид "ореол", а върху облаците ще можете да различите собствената си сянка.


Интересен оптичен ефект Gloria Специално на Изток, този естествен ефект беше третиран със страхопочитание. Тук глория се нарича "светлината на Буда". Дълго време се смята, че появата на цветен ореол около сянката на човек е доказателство за неговата близост с Буда.

Кълбовидна мълния

Всеки от нас наблюдаваше обичайната линейна мълния, която е придружена от гръм. Въпреки това, не е толкова често да се „среща“ кълбовидна мълния или огнено кълбо. Много рядко явление, средно само около 2-3 кълбовидни светкавици падат на хиляда обикновени светкавици. Топчето с цвят от жълто до алено, витае във въздуха за няколко секунди по неправилна траектория и изчезва.


Феноменът на кълбовидната мълния все още не е напълно изяснен.Случва се такива "гости" да се появяват в къщи или самолети. Учените все още не са успели да посочат точната причина за възникването и да характеризират това явление.

Най-необичайният природен феномен в света: огнено торнадо

Едно от най-необичайните и в същото време смъртоносни явления е огненото торнадо. Това е процес в атмосферата, когато няколко разпръснати пожара се комбинират в едно мощно торнадо. В същото време въздушните маси над торнадото се нагряват и стават по-малко плътни, което позволява на огнената стихия да се издигне нагоре, изгаряйки всичко по пътя си. Торнадото може да достигне височина от около 5 километра! Налягането на горещия въздух достига скорости на урагана, а температурата се повишава до 1000 градуса по Целзий. Всичко в района е „засмукано” от огъня.


Огненото торнадо е не само необичайно, но и смъртоносно явление За щастие, това явление е доста рядко. Всяка поява на огнена вихрушка обаче оставаше в аналите на историята. Това са Големият лондонски пожар от 1666 г., пожарът в Москва през 1812 г., Големият пожар в Чикаго от 1871 г. и други ужасни случаи на вилнеене на огнената стихия. Красиви могат да бъдат не само природните явления, но и творенията на човешките ръце. В сайта има подробна статия за най-красивите фойерверки и фойерверки.

Ето най-интересните природни феномени, които изненадват, удивяват, впечатляват и ще се запомнят цял ​​живот.

Огнена дъга

Терминът "огън на дъгата" е малко подвеждащ; правилният термин е кръгла-хоризонтална дъга. Това е рядък оптичен ефект в атмосферата, който се проявява във появата на хоризонтална дъга на фона на светли перисти облаци. Тоест дъгата с ярките си цветове рисува петна от облаци - нереална гледка! Между другото, явлението не е толкова рядко, колкото може да се мисли, въпреки че не се появява навсякъде - всичко зависи от географската ширина. В САЩ например такова чудо може да се види няколко пъти през лятото и всяка година на едно и също място, но в Централна и Северна Европа подобна дъга е рядък гост.


Водопровод

Това е фуниевиден вихър от въздух и вода, който много прилича на обикновено торнадо, но се образува само над повърхността на голямо водно тяло. Най-често това явление се проявява в тропически ширинии за разлика от обикновеното торнадо, водното торнадо обикаля не повече от половин час, фунията е с по-малък диаметър, а скоростта на въртене е два до три пъти по-ниска. Понякога върху тях се образуват такива високи торнада, „допиращи“ се до купесто-дъждовите облаци Западен брягЕвропа и в някои райони на Средиземноморието. Освен това такива водни торнадо могат да се образуват не само над морета и заливи - понякога могат да се видят над езера и реки. Например, случаи на водни торнадо са регистрирани над Големите езера, както и над Волга през 2010 г.




Движещи се камъни

Уникален природен феномен неразгадана мистерия... Плъзгащи се камъни с тегло до няколкостотин килограма са открити на пресъхналото езеро Racetrack Playa в Долината на смъртта в Съединените щати. И тези камъни... се движат, оставяйки следи дълги до няколко десетки метра и широки до 30 см. Кой мести паветата? Една от теориите е, че когато над пустинята паднат силни дъждове, водата се стича надолу по околните доломитни хълмове, изпълвайки езерото. Но поради високи температури(а Долината на смъртта е едно от най-горещите места на планетата) водата бързо се изпарява, оставяйки слой мека и вискозна кал на дъното. Това е, силни ветровете преместват камъни точно в този момент, върху тънък слой мръсотия, който действа като лубрикант. По-късно обаче се доказа, че някои камъни се движат, а други не. Освен това тези, които се движат, понякога се разпръскват в различни посоки - това прави теорията за вятъра не съвсем подходяща. Освен това камъните са твърде тежки, за да бъдат преместени от въздушни маси. Последните проучвания показват, че слой лед се натрупва локално около всеки камък през студените нощи, а потоците от дъждовна вода обръщат камъните от една страна на друга, като бавно ги преместват.




Утринна глория

Това е рядко метеорологично явление, вид облак, който се образува най-често над залива Карпентария в Северна Австралия. Това явление се наблюдава най-добре от Бъртаун от септември до средата на ноември. Облаци, подобни на дълги тръби, могат да се простират на дължина от 1000 километра, най-често 100-200 метра над земята. Това явление е много опасно за въздушния транспорт.




Светлини за земетресение

Това е необичайно светлинно явление, което се случва в небето над области на тектонски стрес, сеизмична активност или вулканични изригвания... Освен това много дълго време тези светлини бяха нещо като местни приказки, докато не бяха заснети на филм по време на земетресението в Япония през 1965 г. Има поне три теории за появата на такива бели, сини или лилави нюанси в небето.

Суперклетка

С други думи, това явление се нарича суперклетъчна гръмотевична буря и представлява непрекъснато въртящо се възходящо течение, което може да продължи няколко часа. Може да носи градушка, дъжд и вятър, а понякога и торнадо. Суперклетките могат да се образуват навсякъде Глобусът, но по-често се срещат в Големите равнини на Съединените щати.




Колонни базалти

Тъй като потоците от лава се охлаждат, те често се свиват и се напукват перпендикулярно на посоката на потока, образувайки серия от стълбове. Един от най-известните примери е Giant's Causeway, в североизточната част на Северна Ирландия, въпреки че най- голям пример- Дяволската кула в Уайоминг, САЩ: монолит с относителна височина от 386 метра дори се появява във филма на Стивън Спилбърг "Близки срещи от трета степен".




Ледени кръгове

Учените смятат, че тези равномерни кръгове се образуват в резултат на въртенето на голямо парче лед. В резултат на това други парчета лед се разпределят относително равномерно около ръбовете - получава се перфектен кръг. В природата се срещат ледени кръгове с диаметър над 150 метра.



Калгаспори

Тези ледени образувания понякога се наричат ​​още "каещи се сняг" или "каещи се монаси". Калгаспорите са ледени остриета, които стърчат под остър ъгъл най-често в планините и могат да достигнат 30 метра височина. Тези ледени игли се образуват в резултат на циклично размразяване и замръзване на водата при ниски температури. За катерачите подобни природни явления са трудно препятствие, въпреки че от друга страна малките калгаспори могат дори да улеснят движението, защото образуват нещо като стъпала.



Невероятни факти

1. Цъфтяща вода

Когато океанът, въздухът и температурните условия позволяват, океанският фитопланктон се възпроизвежда доста бързо, създавайки дебел видим слой на повърхността му.

Това явление, наречено цъфтеж на водата, изглежда доста грозно през деня, но в части от Калифорния и други места, където има биолуминесцентни нощни лампи, цъфтежът на водата е наистина грандиозен. Този вид фитопланктон свети в синьо, когато вълните се вълнуват, превръщайки тъмния океан в гигантска лава лампа.

Можете да гледате как вълните започват да светят при удар, разпръсквайки се по пясъка и земята започва да блести под краката ви, а ако се гмурнете под водата, ще видите невероятно сияние в целия му блясък.

2 Биолуминесценция



Биолуминесценцията се проявява не само във водата. В края на лятото в много от горите по света може да се види свръхестествен блясък, където биолуминесцентните гъби растат върху влажна, гниеща кора.

Биолуминесценция може да се наблюдава в различни части на света, но най-голямо разнообразиесреща се в тропиците, където влагата в горите насърчава растежа на гъбичките. Нов сорт светещи в тъмното гъби е открит в Сао Пауло, Бразилия.

Ако искате да се възхищавате на това явление, тогава насрочете разходка в гората през най-влажния период и стойте далеч от източници на светлина, които могат да заглушат слабия блясък.

3 Огнена дъга



Друг природен феномен, който се случва през лятото, се нарича огнена дъга и се появява, когато слънчевата светлина удари замръзнали ледени кристали в перистите облаци на голяма надморска височина. Тъй като няма дъжд с огнена дъга, учените предпочитат да го наричат ​​с по-точно име. почти хоризонтална арка.

Тъй като това явление изисква наличието на перисти облаци и слънцето трябва да е много високо в небето, често може да се наблюдава на географски ширини, по-близки до екватора. В Лос Анджелис условията позволяват да се наблюдава огнена дъга шест месеца в годината, а в Лондон около два месеца.

4. Седефни облаци



За тези от нас, които са далеч от екватора, има много повече причини да гледат небето. Седефните облаци са красиви рядко явление, но най-често се появяват, когато навън е още тъмно преди разсъмване или след залез слънце. Поради изключителното голяма височинате отразяват слънчевата светлина отдолу на хоризонта, като светят ярко за тези, които ги наблюдават отдолу.

В долната стратосфера, където се намират седефени облаци, е толкова сухо, че често предотвратява образуването на облаци, но суровите студени полярни нощи ви позволяват да видите това красиво явление. Можете да видите седефени облаци през зимата на високи географски ширини, като например в Исландия, Аляска, в Северна Канадаи много рядко в Обединеното кралство.

5. Снежни валяци



Снежните ролки се образуват, когато върху леда падне дебел слой сняг. При определена температура и скорост на вятъра парчетата сняг могат да се откъснат и да започнат да се навиват. Когато се търкалят по земята като зимни търкали, събират допълнителен сняг по пътя си. Вътрешните слоеве обикновено са по-крехки, което позволява на вятъра да ги издуха лесно, оставяйки големи естествени снежни понички.

Тъй като са необходими определена температура и скорост на вятъра, за да се създаде този ефект, снежните валяци са рядкост, но могат да се видят в Северна Америкаи в Обединеното кралство.

6. Базалтови колони



Естествено вулканично образувание – базалтови колони изглеждат сякаш са направени от човек. Шестоъгълните колони се образуват естествено, когато дебел слой лава се охлажда бързо, компресирайки и създавайки пукнатини по повърхността на нови скали.

Необичайни геоложки образувания могат да се видят по целия свят. Най-ярките примери за базалтови колони са Пътят на гигантав Ирландия и Национален паметник на Devils Postpileв Калифорния.

7. Животински дъжд



Докато в малкия град Йоро в Хондурас се провежда всяка година Фестивал на рибния дъжд, все още има много малко реални очевидци на това явление. Като цяло обаче подобно явление се съобщава в различни части на света в продължение на много векове. Повечето от паданията от небето са включвали риби, жаби или малки водни животни, въпреки че има съобщения за падане на птици, мишки и дори парчета месо.

Въпреки факта, че това явление е изключително рядко, повечето случаи се обясняват лесно. Най-очевидното обяснение е торнадо, по време на което водовъртежът издига малки животни от водата, пренасяйки ги на дълги разстояния, докато паднат върху главата ви. Ако искате да станете свидетели на дъжда от животни, тогава трябва да отидете на места близо до вода по време на големи бури.

8. Вълнообразни облаци



Наскоро открити облачни образувания, така наречените вълнообразни облаци ( Asperatus с облаци) са толкова редки, че не са били включени в класификацията до 2009 г. Зловещи и бурни, тези облаци се разпадат доста бързо, преди да могат да причинят буря. Както при повечето вълнообразни облаци, тези облаци се образуват, когато вихри или настъпващи въздушни маси безмилостно разбиват долните облачни слоеве, което води до причудливи форми и образувания.

Тези облаци са по-чести в равнините в Съединените щати и могат да се видят сутрин или в средата на деня по време на гръмотевични бури.

9. Зелен лъч



Известен и неуловим Зелен лъче рядко метеорологично събитие, което се случва по време на изгрев и залез. През тези периоди светлината от слънцето преминава през големи слоеве на атмосферата, създавайки призматичен ефект. Разбира се, това обяснение не е толкова завладяващо, колкото морските легенди, които заобикалят явлението. Но можете да се смятате за късметлия, ако сте успели да наблюдавате това явление.

За зелен лъч опитайте да гледате как слънцето изгрява или залязва на хоризонта в ясен ден. Хоризонтът на океана или прериите е най-подходящ за тази цел. Зеленият лъч трае само част от секундата, така че не мигайте.

10. Фалшиво слънце



Когато слънцето е близо до хоризонта и във въздуха има ледени кристали, можете да видите няколко ярки преливащи се петна от двете страни на слънцето. Винаги вляво и вдясно от слънцето по хоризонта, тези ореоли вярно следват слънцето по небето.

Въпреки че това атмосферно явление може да се случи по всяко време и навсякъде, ефектът обикновено е доста неясен. Когато слънчевата светлина преминава през перистите облаци под прав ъгъл, тези петна стават ярки като слънцето. Фалшивото слънце може да се види най-ярко, когато слънцето е ниско в небето в по-студени райони, където има много ледени кристали в небето.

11 двойна дъга



Същите сили, които водят до образуването на обикновена дъга, могат да доведат до създаването двойна дъга... Понякога слънчевата светлина се отразява в дъждовните капки не веднъж, а два пъти, което води до втора дъга зад по-ярката първа дъга.

Най-добре е да наблюдавате това явление, когато небето е все още тъмно и пълно с облаци, тъй като тъмен фон ви позволява да видите по-тъмните цветове на втората дъга.

12 ивици айсберга



Айсбергите обикновено не са едноцветни. Някои айсберги в полярните региони имат цветни ивици, които се открояват от арктическите бели и сини. Когато водата върху айсберга се стопи и замръзне отново, мръсотия и други частици могат да бъдат уловени между нови слоеве лед, което води до цветни ивици по повърхността им.

На айсбергите могат да се появят няколко цветни ивици. Сините ивици се появяват, когато водата попадне между слоевете лед и замръзне толкова бързо, че не могат да се образуват въздушни мехурчета. Когато айсберг се разцепи и падне в океана, водораслите и други материали, присъстващи във водата, могат да причинят появата на зелени и жълти ивици.

Единственото място, където ще можете да наблюдавате това явление е, разбира се, Антарктида.

13. Светкавица Кататумбо



Доста мистериозен феномен, светкавицата Кататумбо във Венецуела е известна със своите дълготрайни разряди. Тази неспирна мълния може да се види от разстояние и често се отбелязва със способността си да помага на моряците в навигацията.

Тъй като светкавиците от Кататумбо се появяват около 140-160 нощи в годината, имате голям шанс да ги видите. Те се срещат основно на едно място - над вливането на река Кататумбо около езерото Маракайбо.

14. Гравитационна вълна



Вълните се появяват не само във водата, но и в небето. Когато въздухът се изтласква нагоре от по-стабилен слой на атмосферата, това може да причини вълни, както когато хвърлите камък в езерце.

За да се появи гравитационна вълна, в атмосферата трябва да възникнат смущения като възходящ поток от гръмотевична буря. Според последните изследвания гравитационните вълни могат да концентрират и усилват торнадото, така че ако имате късмета да ги видите, първо трябва да се погрижите за убежището.

15. Моераки камъни



Moeraki Boulders - Сферичните камъни са естествено изкопани от кален камък, гъста глинеста скала на брега на Нова Зеландия.

Хората са открили тези гиганти чрез ерозия, но те са придобили сферичната си форма по друга причина. Смята се, че камъните са се образували преди милиони години на дъното на океана, точно както перлите са се образували в стридите - слоеве от седиментни скали и материали, кристализирали около централното ядро. В продължение на милиони години те са придобили огромните размери, които можем да видим днес.

Моераки камъни са открити на южния бряг в Нова Зеландия, но могат да се видят и в различни областиЮжна Америка.

Красотата може да бъде смъртоносна.

Различни природни явления могат да послужат като ярък пример за това твърдение. Всички знаем, че природата е „майката“ на всичко, тя е красива и удивителна. Но, раждайки живот, природата е в състояние да го отнеме.
И в съвременен святневеднъж е поставян въпросът за внимателното отношение към природата, необходимостта от нейното опазване и опазване. За съжаление малцина, много малко слушат гласа на разума. Преобладаващото мнозинство от хората, населяващи нашата планета, се отнасят към даровете на природата като към нещо естествено, безкрайно.
И природата понякога решава да напомни за себе си. Независимо дали става дума за изгаряща вълна от лава, или безкрайни пукнатини, разделящи границата между живота и смъртта, или безумната и безмилостна вилнея на водната стихия. Но понякога "триковете" на природата са нещо необичайно.

Представяме ви топ 10 на най-необичайните природни феномена.

Започва необичайна десетка

Природен феномен с такова романтично име може да се наблюдава малко преди изгрев или веднага след залез. Ивица с необичаен цвят минава през небето успоредно на хоризонта. Коланът се намира между тъмното нощно небе. Но може да бъде боядисана във всеки цвят на дъгата. Това явление се обяснява с факта, че светлината, изгряващо слънцеразпръсква се в атмосферата и в този момент нашата звезда изглежда най-червена, следователно небето не е синьо, а розово. В крайна сметка розовото е най-добре разпръснато в дебели слоеве на атмосферата, но зеленото е много по-лошо, така че зеленият пояс на Венера е много, много рядко явление. Можете да видите това явление във всяка област, но само в ясно безоблачно небе. И най-добре се вижда в обратна посока от слънцето.

на девето място


Това са източници, които с шум и рев хвърлят стълб върху повърхността на Земята. топла вода, освен това температурата на водата много често може да надвиши 100оС. Гейзерите могат да бъдат много малки по височина, но могат да достигнат до осемдесет метра височина. Фонтанът от земята бие известно време, после затихва, парата изчезва и вече не напомня за минала дейност. Ако гейзерът е голям, тогава той работи в район, където е имало или все още има активни вулкани... В края на краищата връзката между вулканите и гейзерите е установена от дълго време. Около гейзерите се появяват скалисти образувания, тъй като водата, изпръскана от струи гореща вода, е наситена с минерали. Тези образувания могат да бъдат с различни цветове и форми. Височината на "стените" непрекъснато нараства, понякога приема причудливи необичайни форми. Човекът се опитва да използва това чудо на природата за добро – да получава електричество, да отоплява къщи и просто да се наслаждава на необичайната красота, която природата ни дава.

Огнен (звезден) дъжд

зае осмия ред


Всеки от нас някога е чувал за този природен феномен. Но явно няма да успеете да хванете звездата. Всъщност в действителност тези небесни тела изобщо не падат на земята. Метеоритите, включени в земна атмосфераи изгаряйки в него, създават светкавица, която можем да наблюдаваме от Земята. Нашата планета се движи по своята орбита и пресича цели метеорни потоци и всеки такъв рояк има своя ясна орбита в космическото пространство. Това означава, че нашата Земя пресича тези потоци по едно и също време на годината. Дъждовете се образуват поради високата интензивност на метеоритните потоци. Много от тях са кръстени на съзвездията, откъдето визуално произлизат. Всички познават августовските персеиди, ноемврийските Леониди, през април можете да видите Лиридите... И поради тези най-красиви звездни дъждове, нашата любима планета нараства масата си с около пет милиона тона всяка година. Ето "разплата" за красотата.

Кървав водопад

на седмо място


Оказва се, че в суровата Антарктида има уникален природен феномен. В Сухите долини, сред ослепително бял сняг, от ледника Тейлър изтича вода с необичайно ярък цвят, много подобен на кръв отдалеч. Оттук и името на това наистина необичайно явление... И всичко е за солена вода и съдържанието на железен оксид в нея. Тази необичайна вода изтича от подземно езеро, което е било „в капан“ и е било там от почти два милиона години. Температурата на водата е пет градуса под нулата и не замръзва поради повишената си соленост. Но въпреки ниска температураа високото съдържание на сол в този затворен от всички страни резервоар е живот. И това е още един феномен от това невероятно място... Микроорганизмите живеят и процъфтяват под почти 400-метров слой лед в продължение на много хиляди години. Живеейки там без слънчева светлина и чист въздух, те са принудени да съществуват (дори да дишат) за сметка на околните минерали, а именно желязото. Отпадните продукти на тези микроби оцветяват водата в такъв необичаен цвят.

Движещи се камъни

- шесто място


V Национален резервДолината на смъртта в Калифорния е друг уникален природен феномен. Тук се намира мистичното сухо езеро Racetrack Playa, по дъното на което са разпръснати камъни, които променят местоположението си без намесата на хора или животни и оставят видими следи от движението си. Тези "вечни скитници" тежат до 350 кг, а следите, които ги следват, достигат десетки метри дължина и по-малко от 2,5 см дълбочина. Понякога камъните сменят посоката на движение и могат да се обръщат от едната на другата страна.
Този геоложки феномен се обяснява с наличието на няколко фактора – мокра повърхност и тънък слой глина като хлъзгава основа, силни и постоянни пориви на вятъра като инициираща сила.

на пета линия


Уникалното езеро Hillier се намира на една от най-големите островиАрхипелаг Речерч в Южна Западна Австралия. Този резервоар е плитък, водата в него е много солена. Именно поради това езерото е заобиколено от дебела кора от сол, а след това този резервоар е заобиколен от евкалиптови дървета. различни видовеи кленове. Тези дървета създават гъста, красива ярка зеленина, която заобикаля този прекрасен резервоар. А особеността му е нереално розовият цвят на водата. Трябва да се отбележи, че той няма да се промени, когато го въведете в който и да е контейнер. Езерото Хилиър е дълго около 600 м и широко около 250 м. От океана розово езероразделени от тясна пясъчна коса. И тук всички заедно - езеро с цвят на ягодов карамел, ярка сочна зеленина, която заедно с бяла ивица сол го заобикаля, златист пясък и изумрудени води на океана създават нереално красива, приказна и хипнотизираща картина. Стотици туристи мечтаят да посетят това мистериозно място. Езерото привлича не само пътешественици, но и учени, които се опитват да открият тайната на цвета на водата. Но, уви, загадката на езерото Хилиър все още остава неразгадана.

Мираж

на четвъртия ред


Това е оптичен атмосферен феномен, изразяващ се чрез виртуален образ на отдалечен обект, изместен от неговото местоположение. Този уникален оптичен ефект се създава, когато светлината се показва между неравномерно нагрети слоеве въздух или когато въздушните течения са необичайно вертикални по различни причини. Въпреки факта, че миражите се изучават от дълго време, те винаги предизвикват мистично чувство на възхищение и удивление. Но доколкото те могат да бъдат зрелищни и омайващи, толкова и опасни. Един от най-илюстративните случаи е историята, когато поради оптическа илюзия над 60 души и около 100 камили загиват в пустинята, водейки керван, воден от опитен водач в обратна посока от източника на вода.
Миражите са стабилни и блуждаещи, хоризонтални и вертикални. Учените са открили, че това явление е възможно навсякъде по Земята. Струва си да се отбележи, че много отчетливи видения се появяват не в пустинята, както обикновено се смята, а в Аляска - в условия на силен студ. Колкото по-студено е, толкова по-ясни са фантомите.

Следващ връх

Огнено торнадо


И този огнен феномен се счита за един от най-красивите и грациозни, създадени от природата. Подобно торнадо възниква, когато няколко огнища на горене се комбинират в едно. Въздухът над тях става горещ, плътността става по-малка и огънят се издига рязко нагоре. Отдолу по-хладният въздух се връща на мястото си, който след това също се нагрява. Това изсмукване на кислород играе роля, подобна на силфона в ковачницата. Вътре в тези торнадо въздушните маси се въртят с главоломна скорост - повече от четиристотин километра в час! Температурата може да достигне до 1000 градуса. Огнените вихри, за щастие, не са много чести гости. Наистина, дори за кратък период от своето съществуване, тази красива, ярка, но невъобразимо опасна феерия може да унищожи няколкостотин хиляди живота, да не говорим за района, който неизбежно ще се превърне в пепел след ураган.


Това явление с право е едно от най-загадъчните. Едно от първите споменавания за него датира от пети век: старият епископ Григорий отбеляза огромно огнено кълбо, което се появи по време на освещаването на новия параклис. През следващите години са събрани десетки хиляди доказателства за кълбовидна мълния, но самото явление остава необяснимо. Много често срещата на човек и тази огнена топка завършва трагично. Размерът на топката може да бъде от пет до тридесет сантиметра, животът е около десет секунди. Най-често е червено, жълто или оранжево. Особеността на такава мълния е, че тя може дори да проникне в стая, а раните, нанесени от този природен феномен, винаги са много жестоки - разкъсани парчета кожа и мускули, тежки изгаряния и т.н.

И първото място заема с право


Полярното (северно) сияние е невероятно красива гледка. Дълги години този уникален природен феномен е обвит в мистицизъм и мистерия, но учените обясняват това приказно явление със сиянието на горните слоеве на земната атмосфера, които имат магнитосфера, в резултат на реакцията им със заредени частици на слънчевата вятър. Излъчването на възбудените атоми и се възприема като сияние. По време на този хипнотизиращ спектакъл се отделя голямо количество енергия, така че продължителността на сиянието може да варира от няколко минути до няколко дни. Освен това, ако слънчевата активност е висока, толкова по-дълго това явление ще бъде по-дълго и по-цветно.
Северното сияние може да рисува небето със спирали или дъги. Цветните ивици са широки около 160 км и се простират на разстояние от около 1500 км.
Това чудо на природата има голяма палитра от цветове. Цветът зависи от това кои газови частици взаимодействат със слънчевия вятър. Учените са открили, че например възбуденият азот дава лилави и лилави нюанси, докато атмосферният кислород дава червеникави и зеленикави оттенъци. Най-често се наблюдава бледозелен блясък. И сравнително наскоро беше потвърдено, че такова чудо на природата е придружено и от звуков ефект.
По отношение на яркостта, това явление обикновено се разделя на 4 класа. Първокласните сияния се считат за слаби. Но сиянието на четвъртия клас е толкова наситено, че може да се сравни по яркост с пълнолуние. Най-ясни и живописни сияния могат да се видят от Лапландия и Северна Скандинавия.