Най -редките природни явления. Редки природни явления, за които малко хора знаят

Като деца всички се чудим на синьото небе, белите облаци и ярките звезди. С възрастта много от това изчезва и ние спираме да забелязваме природата. Разгледайте този списък с необичайни природни явления, със сигурност той ще ви направи отново зашеметени от сложната организация на нашия свят и по -специално природните явления.

20. Лунна дъга.

Лунната дъга (известна още като нощна дъга) е дъга, генерирана от Луната. Лунната дъга е сравнително по -бледа от обикновената дъга. Лунната дъга се вижда най -добре, когато Луната е пълна, или във фаза на Луната, близка до пълната, тъй като Луната е най -ярка по това време. За появата на лунна дъга, с изключение на тези, причинени от водопад, Луната трябва да е ниско в небето (по -малко от 42 градуса и за предпочитане дори по -ниско) и небето трябва да е тъмно. И разбира се, трябва да вали пред Луната. Лунната дъга е много по -рядка от дъгата, наблюдавана на дневна светлина. Феноменът на лунната дъга се наблюдава само на няколко места по света. Къмбърланд Фолс, близо до Уилямсбърг, Кентъки, САЩ; Waimea, Хавай; Заилийски Алатау в подножието на Алмати; Виктория Фолс, на границата на Замбия и Зимбабве, е широко известен с чести наблюдения на лунни дъги. Националният парк Йосемити в САЩ е дом на голям брой водопади. В резултат на това в парка се наблюдават и лунни дъги, особено когато нивото на водата се повишава през пролетта от топене на сняг.Лунните дъги се наблюдават и на полуостров Ямал в условия на силна мъгла. Вероятно при достатъчно силна мъгла и достатъчно ясно време може да се наблюдава лунна дъга на всяка географска ширина.

19. Миражи

Въпреки разпространението си, миражите винаги предизвикват почти мистично чувство на изненада. Оптичен феномен в атмосферата: отражение на светлината от границата между слоевете въздух, които са силно различни по плътност. За наблюдателя такова отражение се състои в това, че заедно с отдалечен обект (или част от небето) се вижда неговото виртуално изображение, изместено спрямо обекта. Миражите са разделени на долни, видими под обекта, горни - над обекта, и странични.

18. Ореол

Обикновено ореолите се появяват по време на висока влажност или силен студ - по -ранният ореол се считаше за явление отгоре и хората очакваха нещо необичайно. Това е оптичен феномен, светещ пръстен около обект - източник на светлина. Ореолът обикновено се появява около Слънцето или Луната, понякога около други мощни източници на светлина. Има много видове ореоли, но те са причинени главно от ледени кристали в перисти облаци на височина 5-10 км в горната тропосфера. Понякога, при мразовито време, ореол се образува от кристали много близо до тях земната повърхност... В този случай кристалите приличат на блестящи скъпоценни камъни.


17. Коланът на Венера

Интересно оптичен феноменвъзникващ при условие на прашна атмосфера - необичаен „колан“ между небето и хоризонта. Изглежда като ивица от розово до оранжево между тъмното нощно небе отдолу и синьото небе отгоре, появяващо се преди изгрев или след залез паралелно на височина 10 ° -20 ° спрямо хоризонта на място, противоположно на Слънцето. В пояса на Венера атмосферата разпръсква светлината на залязващото (или изгряващото) Слънце, което изглежда по -червено, така че става по -скоро розово, отколкото синьо.


16. Перлени облаци

Необичайно високи облаци (около 10-12 км), които стават видими, когато слънцето залезе.



15. Северно сияние

Северното сияние, или Aurora Borealis, известно още като Aurora Borealis, е наистина грандиозно. Този природен феномен най -често може да се наблюдава в края на есента, зимата или ранната пролет.


14. Цветна луна

Когато атмосферата е прашна, влажна или по други причини, Луната понякога изглежда оцветена. Червената луна е особено необичайна.


13. Двоизпъкнали облаци

Изключително рядко явление, появяващо се преди ураган. Отворено само преди 30 години. Наричат ​​се още облаци на Mammatus. облаци, кръгли и оформени като двойно изпъкнала леща - преди това понякога се бъркаха с НЛО.


12. Светлини на Сейнт Елмо.

Доста често срещано явление, причинено от повишена сила на електрическото поле преди гръмотевична буря, по време на гръмотевична буря и непосредствено след нея. Разряд под формата на светещи греди или четки (или коронен разряд), възникващ в острите краища на високи обекти (кули, мачти, самотни дървета, остри върхове на скали и др.) Първите свидетели на това явление са моряци, които наблюдават светлини на св. Елмо върху мачтите и други вертикални заострени предмети.


11. Огнени вихри

Огнената вихрушка е известна още като огнен дявол или огнен торнадо. Това е рядко явление, при което огънят при определени условия, в зависимост от температурата и въздушните течения, придобива вертикална вихрушка. Огнените вихри често се появяват, когато храстите са в огън. Вертикално въртящите се стълбове могат да достигнат 10 до 65 метра височина, но само в последните няколко минути от съществуването си. И при определен вятър те могат да бъдат още по -високи.


10. Гъбени облаци.

Гъбените облаци са гъбовидни облаци дим, образувани от комбинацията от най-малките частици вода и пръст или в резултат на мощна експлозия.


9. Светли колони.

Един от най -често срещаните видове ореол, визуален феномен, оптичен ефект, който е вертикална ивица светлина, простираща се от слънцето по време на залеза или изгрева на слънцето.

8. Диамантен прах.

Замръзнали водни капчици, разсейващи светлината на Слънцето.

7. Риби, жаби и други дъждове.

Една от хипотезите, обясняващи появата на такива дъждове, е торнадо, което изсмуква близките водоеми и пренася съдържанието им на дълги разстояния.

6. Дева.

Дъжд, който се изпарява, преди да достигне земята. Наблюдава се като забележима лента за отлагане, излизаща от облака. V Северна Америкачесто се среща в южните щати и канадските прерии.


5. Бора.

Ураганните ветрове, които имат много имена. Силен (до 40-60 m / s) студен вятър в някои крайбрежни райони, където нисък планински веригиграницата с топлото море (например по адриатическото крайбрежие на Хърватия, по Черноморието в района на Новоросийск). Насочени надолу по склонове, обикновено се наблюдават през зимата.

4. Огнена дъга.

Възниква, когато слънчевите лъчи преминават през високи облаци. За разлика от обикновената дъга, която може да се види почти навсякъде Глобусът, „Огнената дъга“ се вижда само на определени географски ширини. В Русия поясът на видимостта минава по крайния юг.


3. Зелен лъч.

Изключително рядък оптичен феномен, проблясък на зелена светлина в момента, в който слънчевият диск изчезва под хоризонта (обикновено море) или се появява от хоризонта.


2. Топка мълния.

Рядък природен феномен, единна физическа теория за произхода и хода на която все още не е представена. Съществуват около 200 теории, обясняващи явлението, но нито една от тях не е получила абсолютно признание в академичната среда. Широко разпространено е схващането, че топчестата мълния е явление с електрически произход, от естествена природа, тоест това е специален вид мълния което съществува дълго време под формата на топка, способна да се движи по непредсказуема, понякога много изненадваща траектория за очевидци.

1. Оптични ракети и струи

Те са открити едва наскоро поради краткото им съществуване (по -малко от секунда). Случват се, когато се появят урагани.

Вероятно сте чували за странността на нашата природа, но едва ли сте осъзнавали колко странна и необичайна може да бъде тя. Днес ще ви запознаем с 25 от най -удивителните природни явления и явления на нашата планета, от непрестанна буря до езеро, което може да убива и превръща животните в мумии.

25. Пархелий (слънчеви кучета)

Паргелият, известен още като фалшиво слънце, е атмосферно явление, състоящо се от двойка ярки петна, разположени от двете страни на слънцето и доста често заобиколени от пръстен от светлина. Това се случва в резултат на пречупване на светлината в кристални ледени кристали високо в цирусови облаци или в много студено време.

24. Подводни житни кръгове



За първи път открити през 1995 г. край бреговете на Южна Япония, подводните кръгове са загадка за учените от доста време. Едва през 2011 г. учените най -накрая решиха този проблем, след като научиха, че тези странни фигури с диаметър 2 метра не са нищо повече от създаването на малка риба бухалка.

23. Голяма синя дупка



Мнозина са видели снимка на Голямата синя дупка в Белиз, но малцина са наясно с истинския й произход. Голямата синя дупка беше континентална пещера по времето, когато морското равнище беше много по -ниско от днешното. С повишаването на морското равнище пещерата беше наводнена. Днес това е дупка с ширина над 300 метра и дълбочина около 124 метра.

22. Миграция на червени раци на Коледния остров



Достигайки дължина от 12 сантиметра, червените раци на Коледния остров са ендемичен вид, който се среща само на Коледния остров и Кокосовите острови през Индийски океан... Обикновено тези сухоземни раци обикновено обитават подземни дупки, които са изкопани в местните гори, но всяка година, по време на брачния период, те мигрират към брега. За една седмица местните пътища са покрити с червен килим от милиони раци, движещи се към брега.

21. Черно слънце



Що се отнася до миграциите, няма как да не споменем такова явление като „черното слънце“. Всеки март над един милион скорци (средни птици с дължина 20 сантиметра) започват да се събират в югозападна Ютландия, Дания, подготвяйки се за априлската миграция. Отивайки на други места, те се губят в огромни „рояци“, които в Дания се наричат ​​„черно слънце“.

20. Гигантски кристали



Разположена в Нике, Мексико, Кристалната пещера е открита през 2000 г. и оттогава привлича много пещерняци и геолози от цял ​​свят. Пещерата съдържа огромни кристали на селенит, някои от които са с дължина 12 метра. Освен това пещерата е изключително гореща. Температурата тук достига 58 градуса по Целзий. На този моментПещерата остава не напълно проучена, но учените вече са успели да установят, че приблизителната възраст на кристалите е 500 000 години.

19. Капаци на паяжина



Вероятно сте виждали снимка на доста голяма паяжина, но това, което можеше да се види в австралийския град Waga Waga преди няколко години, е несравнимо. Поради тежки наводнения, местните паяци трябваше да напуснат домовете си. За да избягат от всички входящи потоци вода, те предприеха ход, който изненада всички биолози: паяците изтъкаха огромна мрежа от стотици хиляди по -малки мрежи, създавайки гигантска платформа, която им позволи да избягат от смъртта.

18. Мълния Кататумбо



Това явление е известно още като продължаваща буря. Catatumbo Lightning е уникален атмосферен феномен, който се среща в устието на река Catatumbo, Венецуела. Източникът на тази буря са гръмотевични облаци на височина 5 километра. Бурята тук продължава 160 нощи годишно, 10 часа на ден.

17. Голям призматичен източник



Големият призматичен извор е в Йелоустоун национален парки е най -големият в САЩ, както и третият по големина в света. Такива ярки цветове му придават специални бактерии, които живеят в минерални водитози източник. Размерите на източника са 80 на 90 метра, а дълбочината му достига 50 метра. За минута от него изригват 2100 литра вода с температура 70 градуса по Целзий.

16. Моураки камъни



Камъните Моераки са големи сферични камъни, разположени по крайбрежието Пасификав Нова Зеландия. Според легендата за местното племе маори, тези камъни са останки от кошници с храна. Изследванията на учените показват, че самите камъни са съставени от кал, фина тиня и глина с калцит. Те са се образували по време на палеоцена (преди 66-56 милиона години).

15. Базалтови колони



Базалтът е обикновена екструзивна вулканична скала, която се образува, когато базалтовата лава се охлажда бързо. Базалтовите скали се предлагат в много различни форми, но една от най -често срещаните е колонообразната. Преди милиони години те са били само неразделна част от обикновеното плато от лава, но времето и ерозията са допринесли за създаването на най -невероятните базалтови пейзажи.

14. Пейзажи на Дунксия



Тези уникални геоморфологични пейзажи могат да бъдат намерени в части от североизточната, югозападната и северозападната част на Китай. По принцип релефът на Данксия е боядисан в червено, а невероятните му форми са създадени от вятър, слънце и дъжд в продължение на милиони години, образувайки спиращи дъха пейзажи от варовик и пясъчник.

13. Биолуминесценция



Биолуминесценцията се отнася до производството и излъчването на светлина от живи организми. Един от най -удивителните примери за този необичаен природен феномен е биолуминесценцията на фитопланктон, наречен динофлагелати на остров Ваадху, Малдивите.

12. Ходът на сардините



Вече споменахме два примера за необичайни масови миграции, но никой от тях не се сравнява с така наречения ход на сардина. Почти всяка година, от май до юли, милиарди сардини мигрират на север Източен брягЮжна Африка, давайки възможност на много хищници да печелят от лесна плячка. Въпреки огромните мащаби на тази миграция, учените не знаят много за нея. За да бъдем точни, единственото, което се научи за тях през последните 23 години, е, че през този период от време сардините пропускат миграцията само три пъти.

11. Мравки кръгове



Повечето мравки се движат въз основа на информация, получена от очите им, но в някои случаи мравките разчитат само на специалната следа, оставена от феромоните на други мравки. Ако мравка загуби такава следа, той веднага се дезориентира и започва да тича в кръг, докато не умре от изтощение. Понякога това явление е масово, а кръговете са с диаметър до 300 метра.

10. Жив камък



Научното им име е Pyura chilensis. Живите скали са морски безгръбначни, покрити с черупки, намиращи се по крайбрежието на Чили и Перу. Това, което външно прилича на маса вътрешности вътре в камък, всъщност е неподвижен организъм, който се храни с микроорганизми, които филтрира от морска вода... По някаква причина, неясна за науката, живите камъни съдържат 10 милиона пъти повече ванадий (изключително рядко химичен елемент) отколкото се среща средно в морската вода.

9. Лещовидни облаци



Появяващите се в тропосферата лещовидни облаци са едни от най -редките и. Те се образуват, когато влажният въздух се огъва около препятствие (например планина) и се натрупва около него. Заради неговото уникална форма, тези уникални облаци понякога се бъркат с НЛО.

8. Животински дъжд



В света има многобройни случаи, когато дъждове от маса различни животни паднаха от небето. През лятото на 2000 г. от небето в Етиопия валеше риба. През юни 2009 г. в Япония валеше жаби, а през 2007 г. валеше змии в Аржентина. Повечето от тези дъждове са свързани с торнада и други подобни урагани, които могат да повдигнат и отнесат дори малки водни басейни.

7. Мумифициращо езеро



Намира се в Северна Танзания Солт Лейкс огромно количество натриеви примеси. Той е широко известен с изключително високо нивосол и изключително високи температури, която през лятото може да достигне 60 градуса по Целзий. И въпреки че някои животни са успели да се адаптират към твърдостта на езерото, повечето от животните и птиците, които се скитат тук по погрешка, намират смъртта си във водите му и се превръщат в истински мумии.

6. Дъгова евкалипт



Известно в академичните среди като дъгов евкалипт, това растение може да нарасне до 1,8 метра ширина и 61 метра височина. Дървото се отличава с уникалната си многоцветна кора.

5. Ледена буря



Малко е това, което побеждава странността на времето. Ледена буря, например, се отнася до вид зимна буря, която се характеризира с леден дъжд. Замразените валежи, летящи през топлите въздушни маси, се превръщат в дъжд, който замръзва, летейки през студените въздушни маси, покривайки се с дебела ледена кора. Една от най -запомнящите се ледени бури на нашето време удари Женева, Швейцария през януари 2005 г.

4. Снежни комини



Това явление е подобно на фумаролите (пукнатини и дупки земна кора, отделящи пара и газове). Снежните комини обикновено са останки от малки заснежени вулкани, открити в много арктически региони. Веднага след като парата и газовете ги напуснат, дупките замръзват и се покриват с дебел слой сняг, превръщайки отворите на вулканите в снежни комини.

3. Огнени вихри



Известни също като огнени торнада и огнени бури, тези вихри обикновено се въртят около ядрото си, където температурите могат да достигнат 1090 градуса по Целзий, обикновено достатъчно, за да запалят пепел, издухана от повърхността на земята. Един такъв вихър е наблюдаван в Австралия през 2003 г. по време на пожари в храсталаците в околностите на Канбера, тогава диаметърът на фунията на този вихър е около 500 метра.

2. Подвижни камъни



Известни също като плъзгащи се или пълзящи скали, движещите се скали са мистериозни геоложки явления. Камъните бавно се движат по долината сами, оставяйки криволичещи пътеки зад тях. Произходът на това явление в момента е обвит в мистерия, но учените предполагат, че подобни движения могат да бъдат причинени от силни ветрове, които изтласкват камъни и ги карат да се плъзгат по мокра глина и почва. Най -тежките камъни тук тежат около 320 килограма.

1. Вълна на Поророка



Вълната Поророка е приливна вълна с височина 4 метра, която изминава 800 километра нагоре по течението на река Амазонка. Вълната Pororoca е най -дългата в света, възникваща само два пъти годишно между февруари и март, когато приливни вълни Атлантически океанстигат до устието на Амазонка. И въпреки че сърфирането на тази вълна е доста опасно поради огромното количество речни отломки, този спорт стана доста популярен сред местни жители. Ледени вулкани на Големите езера (7 снимки)

„Моята планета“ е събрала най -красивите, редки, необичайни явленияприрода: атмосферна, оптична, метеорологична, за да видите кой е голям успех.

Ореол: слънчев кръг, стълб и фалшиво слънце

Когато пръстен светлина се появи в небето около Слънцето, Луната или дори фенер, много хора мислят за НЛО. Всъщност този оптичен феномен се нарича "ореол". Има няколко негови разновидности: пръстен, светлинна колона, простираща се от изгряващо или залязващо слънце, или фалшиво слънце (пархелий) - появата на светлинни петна обикновено е от двете страни на истинското слънце. Причината за явлението е пречупването на светлината в ледените кристали, съдържащи се в атмосферата.

Ако видите две слънца в небето едновременно на противоположните страни на хоризонта, не се тревожете: това е рядко явление против хелий, причинено от същото пречупване на светлината в ледените частици, съдържащи се в облаците. Миналия февруари жителите на Липецк наблюдаваха такова чудо на природата, някои го приеха за метеорит.

Глория

Ако летите в самолет или застанете на върха на планина над облаците, когато слънцето грее в гърба ви, можете да видите красиви кръгове от дъга, научно наречени „глория“, но китайците му дадоха средно име: светлината на Буда. Причината е дифракцията на светлината, отразена в облачните капчици.


Веднъж на хълм или на планина с гръб към залязващото или изгряващо слънце, можете да видите не само глорията, но и призрака на Брокен - вашата собствена сянка, която е нараснала до размера на гигант. Оптичният ефект се дължи на пречупване на светлината в частици от облаци, мъгла или летящи снежинки. Перфектно мястоза експерименти - връх Брокен в Германия, където често се появяват мъгли.

Светлините на Свети Елмо

По време на гръмотевични бури, бури или снежни бури може да се генерира електрически разряд под формата на греди или четки в краищата на кулите на сградите, корабните мачти или в върховете на дърветата. Наричат ​​го светлините на Сейнт Елмо, тъй като моряците, които срещат това явление в морето, възприемат сиянието като сигнал за спасение от покровителя на моряците, Сейнт Елмо.

Небесна дупка и леден прах

Хората рядко виждат заоблена дупка в небето, от която се стичат валежи и обикновено срещат безпрецедентно вълнение, сякаш говорим за НЛО или падане на метеорит. Междувременно явлението, наречено отвор за падане, или подобна на дупка ивица от падащи валежи, има научно обяснение: водните капки се образуват над плътен слой облаци на височина 5-6 км над земята, които не замръзват дори при -40 ° C. Когато по някаква причина настъпи нарушение на облачния слой (например лети самолет), възниква верижна реакция: капчиците вода кристализират и летят надолу под формата на леден прах, но те не достигат Земята, превръщайки се в газ в по -топли слоеве на атмосферата.

Игли за лед

Понякога при мразовито време от сняг може да падне не сняг или градушка, а ледени игли - най -малките ледени кристали, толкова остри, че дори могат да наранят кожата. Те се образуват от моментално замръзнали водни капчици и замръзват върху клоните на дърветата и фенерите под формата на живописни декорации. Те се намират в Сибир, в Далечния север, а през 2011 г., за изненада на местните жители, те изпаднаха във Владивосток.

Лещовидни облаци

По -горе планински върховеа близо до хребетите понякога може да се наблюдават замръзнали облаци, подобни на НЛО. Те се образуват по хребетите въздушни вълниили между два слоя въздух и не се движат дори когато силен вятър... Благодарение на оптичния ефект, ирисценцията може да бъде боядисана в ярки цветове: от червено до зелено.

Облаци от виме

В тропическите страни е изключително рядко, обикновено преди ураган, в небето можете да видите неоформени или тръбни облаци с клетъчна структура: те създават необичаен вълнообразен модел в небето и карат човек да мисли за техния свръхестествен произход. Това явление се нарича Mammatus облаци и е открито само преди 30 години.

Утринна Глория

Друг рядък вид облаци е сутрешната глория: дълга удължена ивица прилича на пътека от гигантска равнина и може да достигне 1000 км дължина. Учените изучават този природен феномен от 70 -те години на миналия век, но все още не са намерили обяснение за сложните движения. въздушни масикоито образуват подобни яки с гръмотевични бури. Идеално място за наблюдение е заливът Карпентария в Северна Австралия.

Реших да напиша тази статия, след като наблюдавах интересен атмосферен оптичен ефект рано сутрин - почти всеки източник на светлина хвърляше въздушна колона във въздуха. Небето просто беше изпълнено със светли колони! Доста фантастична снимка, мога да ви кажа. Затова се зачудих какви са другите необичайни и интересни атмосферни ефекти. Разглеждаме подбора и споделяме в коментарите, които имат късмета да наблюдават нещо необичайно в небето.

Нека започнем с това, което самият аз наблюдавах сутрин - от Светлинни стълбове.


Светлинните колони могат да се образуват както от естествени източници на светлина (луна, слънце), така и от изкуствени (прожектори, улично осветление и др.). Решението на загадката за техния произход се крие във образуването на най -малките плоски кристали лед във въздуха, от които светлината се отразява от източника. Такива кристали се образуват, като правило, на голяма надморска височина, но при ниски температуримогат да се образуват в долните слоеве на атмосферата. Поради тази причина стълбовете светлина се наблюдават по -често в мразовити дни. Когато има много такива стълбове, изглежда доста впечатляващо. Така че изглежда, че вдигате глава нагоре и ще видите летяща чиния, от която се избиват тези леки колони. Жалко, че нямах камера с мен, трябва да кача снимки от интернет.


Halo- това явление се свързва и с появата на ледени кристали в атмосферата.


До известна степен ореолът може да бъде сравнен с дъга- и в двата случая появата на необичаен оптичен ефект се свързва с разлагането на светлината на компоненти (дисперсия). Но в случай на дъгата разлагането на светлината става във водни капчици. И тъй като капките не се различават по разнообразие, тогава дъгите като цяло са доста сходни помежду си. Ореолът е друг въпрос. Тъй като ледените кристали могат да бъдат с различни форми и размери и да се движат в пространството по различни начини - да падат, да се издигат, да кръжат, има доста видове ореоли (около сто) и не можете да го наблюдавате в определена позиция, като дъга - стояща с гръб към слънцето и в различни части на небето. Но по -често ореолите са кръг от светлина, в центъра на който е слънцето.

Конкретен случай на ореол е пархелион, или, както се нарича още, фалшиво слънце. Този интересен атмосферен феномен прилича на светли петна, които приличат на слънцето (или луната).


Светлините на Свети Елмо.


Доста интригуващо име, нали? И изглежда необичайно - като светещи пискюли или светлини на кули и точки високи сгради... В старите времена моряците в краищата на мачтите често можеха да наблюдават това явление. Не е изненадващо, че появата на това атмосферно явление е свързана с проявата на мистични или религиозни сили. Въпреки това загадката на този природен феномен отдавна е разгадана. "Вината" на всичко е коронарният разряд, който възниква, когато електрическото поле в атмосферата е силно. Затова светлините на Сейнт Елмо често се наблюдават по време на гръмотевична буря.


Те се наблюдават и по време на виелици или пясъчни бури, когато частици, движещи се с висока скорост, електрифицират атмосферата.

Много необичаен оптичен ефект, който много фотографи преследват, е зелен лъч- светкавица зелено над ръба на слънцето в момента, когато изчезне под хоризонта или е на път да се появи.

Всичко, от което се нуждаете, за да го видите, е безоблачно небе, прозрачен въздух, открито пространство (например морето) и непреодолимо желание да уловите този кратък момент. Това се обяснява с разлагането и пречупването на лъчите на слънчевия спектър, които са по -изразени на хоризонта. Пречупването (пречупване) се увеличава от червено до лилаво. Разсейването на лъчите в атмосферата също се увеличава от червено до виолетово. Затова при залез слънце често виждаме червено слънце - останалата част от спектъра е разпръсната. Следователно, когато слънцето се скрие зад ръба на хоризонта, по -малко пречупените лъчи на червената част на спектъра са скрити първо от поглед. И ако атмосферата е достатъчно чиста и спокойна, тогава за кратък момент зелената част на спектъра става видима. Защо зелено, а не лилаво, казвате, защото пречупването на лилавия цвят, следвайки горната логика, трябва да се прояви в по -голяма степен? Това всъщност се случва. Но синьо-виолетовата част от спектъра е разпръсната, преди да достигне наблюдателя. Следователно можем да наблюдаваме един вид „златна среда“ - зелен лъч.

Корони.Можете лесно да ги наблюдавате сами при мъгливо време. Това са дъгови кръгове около източници на светлина - фенери, фарове на автомобили.


Короните могат да се наблюдават и около естествени източници на светлина (слънце, луна), когато са покрити с лек воал от облаци. Най -красивите корони се образуват, когато облаци или мъгла са съставени от малки капчици със същия размер. С нарастването на капчиците размерът на дъговите пръстени намалява, докато изчезнат напълно. Това може да бъде предвестник на влошаване на времето. Появата на корони се обяснява с дифракция на светлината.

Специален случай на корони е Глория.


Приписва се и на дифракция на светлината. Много интересен оптичен ефект, но може да се наблюдава само за достатъчно голяма надморска височинанапример в планините. За разлика от коронките, глория се образува в точка, противоположна на източника на светлина на ниво наблюдател. И тъй като на линията "източник на светлина - глория" има наблюдател, който хвърля сянка, то глорията всъщност е ореол на дъгата около сянката на наблюдателя. На изток този оптичен феномен се нарича Светлината на Буда.

Двоизпъкнали облаци(лещовидни бозайници) - могат да бъдат под формата на торбички или чинии, висящи в небето.


Неподготвен наблюдател лесно може да сбърка този атмосферен феномен с нашествие на извънземни.


Разбира се, те нямат нищо общо с извънземните, но това не прави двойно изпъкналите облаци по -малко красиви и хипнотизиращи. Тези облаци се образуват между два слоя въздух или там, където въздушният поток удря препятствие, като върха на планината.

север(или по -правилно би било да го наречем, полярен) блясък- всички знаят за него, но не много са го виждали.


Те възникват в резултат на взаимодействието на поток от заредени частици, движещи се от космоса (т.нар. Слънчев вятър) с магнитното поле на планетата. Не напразно съм написал „планети“, а не „Земи“, защото полярни сияния са регистрирани на други планети слънчева система... Полярните светлини могат да се наблюдават главно във високи географски ширини и в двете полукълба (следователно би било по -правилно да се нарече това явление не „северно сияние“, а „полярни светлини“). Но в периоди на значителна слънчева активност географията на местата, където може да се наблюдава тази зашеметяваща гледка, може значително да се разшири.

Мираж... Обзалагам се, че почти всеки е изпитвал този феномен. Но, както често се случва, в ежедневната суматоха и тревоги, ние не забелязваме красотата и необичайните прояви, които природата ни показва.


Помнете, защото със сигурност сте виждали повече от веднъж в горещо време над самата повърхност на нагрятия асфалт течащи потоци, сякаш бърз поток на кратко разстояние пресича пътя? Това е най -простата форма на мираж. В по -красиви случаи можете да наблюдавате обекти, които са скрити зад хоризонта. Това се случва, защото светлината се разпространява по права линия само в хомогенна среда. Когато въздухът близо до нагрятата повърхност се нагрява, той става нехомогенен и разпространението на светлинни лъчи в такава въздушна среда става криволинейно, въображаемо, несъществуващо в това мястообраз. Така става възможно, сякаш, да погледнем отвъд хоризонта.

Има няколко вида миражи, но най -необичайният, разбира се, е Фата Моргана(от италианската fata Morgana - феята Morgan, която според легендата е живяла на морското дъно и е примамвала нещастни морски пътешественици в мрежите си с помощта на миражи).


Този мираж е колекция от няколко различни миража. Тези, които го наблюдават, могат да видят различни обекти, отразени многократно и с различни изкривявания.

Това далеч не е пълен списъкнеобичайни и удивителни природни явления. Газовата обвивка на Земята - атмосферата - е един вид леща на планетата. Нещо повече, той е хетерогенен - ​​по -плътен на повърхността и по -рядък в горните слоеве, някъде по -нагрят, някъде по -малко, някъде сух и някъде наситен с влага. Всичко го прави земна атмосфераизточник на явления, поразителни по своята красота и мистерия. И просто трябва да бъдем внимателни и да не се отклоняваме, когато природата иска да ни покаже нещо невероятно.

Успех с експериментите и наблюденията!

Зелени залези и изгреви



то рядка снимкае илюстрация на метеорологично явление, което се случва за няколко секунди по време на залез и изгрев. Условията за това трябва да са идеални за пречупване на светлината в атмосферата и слънцето става зелено.

Порта към ада, Туркменистан





От кратера на вулкана Дарваза, наричан още „портата към ада“, газът влиза на земната повърхност. Ярък огън гори от 1971 г., в момента, в който беше запален. Подобен пожар гори в Ирак в продължение на 4000 години, за който дори се споменава в Стария завет.

Вулканична гръмотевична буря



Това явление в природата е подобно на обикновена гръмотевична буря, придружена от вулканични изригвания. Звучи плашещо, но е невероятна гледка.

Кръгли камъни, Нова Зеландия



Moeraki Boulders са огромни кръгли скални фрагменти, които могат да се видят по бреговете на Koekohe. Такива камъни се срещат на много места по света, включително и на островите на нашата Арктика.

Вечна гръмотевична буря, Венецуела



В устието на река Кататумбо във Венецуела можете да наблюдавате рядко натрупване на гръмотевични облаци, които образуват такова явление като гръмотевичната буря Кататумбо. Тук на гръмотевични бури и светкавици може да се насладите около 180 нощи годишно, 10 часа на ден.

Голяма синя дупка, Белиз



Огромни подводни дупки се образуват през ледниковия период, когато морското равнище е много по -ниско от днешното и морското дъно е изложено на стихиите. Огромните дупки са създадени от ерозия, но дупките спряха да растат, след като ги напълниха с вода.

Парни кули, Исландия



Районът около Хвевир е изключително активен. Призрачни кули от пара се издигат от горещи дерета в блата и по повърхността на земята. В комбинация с Северно сияниевсичко това прилича на пейзажите на извънземна планета.

Ледени пещери



Ледените пещери са структури, които се образуват по краищата на ледник, когато са изложени на вода. Пещерата се измива с вода. Дебел слой многогодишен ледсъдържа твърде малко въздух и не пропуска никаква светлина освен синя, поради което ледът придобива такъв уникален нюанс.

Базалтови колони



Тези колони са толкова съвършени, че е трудно да се повярва, че не са дело на човешки ръце. Преди милиони години всичко тук беше наводнено с лава, която с времето се охлажда и започва да се отделя, така че днес можем да съзерцаваме този невероятен феномен.

Огнена дъга



Огнена дъга може да се наблюдава, когато светлината се отразява в ледени кристали в облаци на голяма надморска височина. Това явление може да бъде толкова широко, че често се простира по целия хоризонт.

Безкрайна вълна





Поророка е вълна, която се движи по крайбрежието на Амазонка в продължение на 800 километра. Обикновено е с височина от 3 до 4 метра. Най -дългата вълна в света идва два пъти годишно, през февруари или март, когато приливите и отливите на Атлантическия океан достигат до устието на Амазонка. Бразилският сърфист постави рекорд, като измина 13 километра на борда си за 37 минути.

Миграция на пеперуди, САЩ и Мексико





Пеперудите монарх обикновено са красиви, черни и оранжеви същества, но когато започнат да мигрират, в небето започват да се случват чудеса. Тъй като температурите започват да се понижават през октомври, монарсите тръгват на път за Мексико. Те трябва да преодолеят около 4000 километра. Пеперудите могат да покрият дървета с цял слой по време на пътуването си.

Перлами облаци, Арктика





Тези уникални облаци са много редки, тъй като обикновено няма достатъчно влага в стратосферата, за да образуват облаци. Но по време на изключително студени зими се натрупва достатъчно влага, така че облаци могат да се образуват на височина около 20 км.

Тичане на сардини, Южна Африка





Сардините идват на ред всяка година от май до юли. Милиарди студеноводни риби плуват от Кейп Пойнт до източен брягЮжна Африка. Стаите на рибите са толкова гигантски, че могат да се видят от сателит. Нередки са плитчините с дължина 8 км, ширина един и половина и дълбочина 30 метра.

Цъфтяща пустиня, Чили





Всяка друга година пустинята Атакама цъфти. Великолепна трансформация може да се види след обилни дъждове, които събуждат семената на растенията дълбоко под пясъка.

Лещовидни облаци над планините



Облаци с тази форма се образуват във влажен въздух в планините. Поради формата си, те често се бъркат с НЛО.

Миграция на раци, Коледен остров





През октомври и ноември раците, които живеят на Коледния остров, започват своето пътуване до океана за чифтосване. За около 18 дни движението на автомобили на острова спира, защото всички улици са покрити с червен килим от раци.

Kliluk, Spotted Lake, Канада





Когато водата се покачи в това езеро, което се намира близо до канадския град Осойо (Британска Колумбия), минералите образуват причудливи кръгли форми и езерото изглежда абсолютно невероятно. Всеки кръг има свой собствен цвят, който зависи от количеството минерали в езерото.

Подводни кръгове, Япония





Тези странни форми се намират на дъното на морето, а не в полетата. Те са широки приблизително 2 метра и покриват дъното. Японско море... Всеки кръг има своя собствена форма. Доскоро причината за появата на тези кръгове беше неизвестна, но изненадващо рибата бухалка беше виновна за всичко. Мъжките пухери, въпреки размера си (не повече от 13 см), нарисуват такива полета, за да привлекат женски.

Замразени метанови мехурчета





Механичните мехурчета са резултат от разлагането на различни организми на дъното на резервоара. Метанът се издига нагоре и се втвърдява под повърхността. Не бива обаче да играете с кибрит, ако такъв балон се отвори.

Кръговете на вещиците, Намибия





Вещерските кръгове се наричат ​​петна по пясъчна почва, които се появяват на пасищата на Африка. Ако летите от Ангола до Южна Африка, можете да наблюдавате хиляди такива петна с диаметър до 9 метра. Учените смятат, че това е вина на термитите, които живеят под петна и ядат корените на растенията.

Флуоресцентни вълни, Вааду, Малдиви



Блясъкът на вълните се дава от фитопланктона, който свети в тъмното. Млечният път по плажа е просто несравним.

Облаци от виме



Подобни облаци се образуват под нормални облаци. Това рядко явление възниква в резултат на смесването на въздух и облаци с различна влажност, като по -тежки облаци висят под по -леки.

Солени езера







Някои езера са толкова солени, че уловените във водата животни се покриват със слой вар, замръзват и се превръщат в камък.

Неподвижни облаци



Undulatus asperatus (вълнообразни облаци) са толкова редки, че са класифицирани едва през 2009 г. Знаем малко за тях, всъщност какво очароват.

Fire Falls Horsetail Fall



Horsetail Fall е сезонен водопад на връх Ел Капитан в националния парк Йосемити. А огненият водопад е много рядко явление, което може да се види само за няколко дни през февруари, когато температурата и времето са подходящи за това явление. Слънцето се отразява във водата и това е светещ оранжев ефект.

Rainbow Eucalyptus, Хавай



Дъговите евкалиптови дървета имат свой собствен специален цвят, сякаш художникът ги е нарисувал в различни цветове: зелено, оранжево, лилаво, синьо, кафяво. Всъщност причината е проста: дървото губи кората си различно времегодишно. Частите без кора остаряват по различни начини, което причинява цвета.

Раирани айсберги, Антарктида





Красиви сини ивици по айсбергите се получават, когато пукнатина в айсберг се напълни с вода и има време да замръзне без мехурчета. Зелените ивици са изградени от водорасли, които се прилепват към айсберга във водата. Кафявите, жълтите и черните ивици са различни видове отлагания, „уловени“ от айсберга по пътя му.

Снежни цветове, Арктика





Тези необичайни цветни полета се образуват върху тънък слой морски лед, когато въздухът в атмосферата е много по -студен от морския лед. Когато по -топъл и по -влажен въздух взаимодейства със студен въздух, се получават такива красиви кристали.

Снежни комини, Арктика



Мофети се наричат ​​отвори, през които изпаренията на вулкана излизат на повърхността. След като парите напуснат вентилационния отвор, той замръзва и се образува като масивни тръби около вентилационния отвор.

Светещи стълбове, Русия





Тези стълбове могат да се ползват в изключително студените райони на Русия. Те са с естествен произход, образувани от светлината на луната или слънцето. Светлината се отразява от много плоски и гладки кристали лед.

Движещи се камъни, Долината на смъртта, САЩ



Тези камъни с тегло до 350 кг се движат през сухата пустиня без намеса на хора или животни.

Водовор Вихър



Тези гигантски вихри се появяват, когато се срещнат две морски течения. Течението е толкова силно, че може да удави малки лодки, да не говорим за плувци. Най -големият водовъртеж се нарича "Saltstraumen" и се намира край бреговете на Норвегия.

Ледена коса



Този странен лед е мек и, както подсказва името, прилича на коса, която расте от растения. Бактерията "Pseudomonas syringae" е причината за това рядко явление. Той повишава точката на замръзване на водата вътре в растенията и когато водата напусне растението и срещне студения въздух, се получава тази ледено студена коса.