Новини и обществоПрирода

Хало - оптичен феномен на природата

Изненадващ и многостранен характер на не само разнообразието на своите флора и фауна, но също така и необичайни, уникални и фантастични явления. Произходът на повечето от тях научно обяснимо. Оптично хало явление - един от тях.

В древни времена, хало, както и други необясними небесни явления, хора приписват мистични значение лоши знамения (особено за кръстовидна хало или туининг светлина). Например, в "Lay" се казва, че преди началото Polovtsy и пленен принц "Четирима от слънцето блестеше над руската земя." Това беше по това време се разглежда като знак за пристигането на едно огромно бедствие.

Невероятна природа

Има много явления, произходът на които не е ясно на обикновените хора. По-долу е кратко описание на някои от най-често срещаните.

Northern Lights - луминисценция срещащи се при взаимодействието на горните слоеве на атмосфера слънчевата заредени частици. Този невероятен феномен може да се намери най-вече в географски ширини близо до полюсите.

Падащите звезди (светещи, движещи се през точките небето) - са малки камъчета или частици на космически вещества. Този спектакъл може да се види в ясна нощ. А ярка светкавица се случва по време на инвазията на тези части от атмосферата на Земята. В определени часове можете да видите богата и пленителен "звезда дъжд".

Кълбовидна мълния - един от не съвсем обяснимо загадъчните феномени. Освен купа форма, че светкавицата може да се оформя круши, капки или гъбички. Размерът му варира от 5 см до няколко метра. Това явление се характеризира с доста непредсказуемо поведение къса продължителност (няколко секунди).

Също така в природата и могат да се появят такива процеси като оптичен феномен, хало, образуване на перла и лентикулярна облак (много рядко), а дори и утаяване с диви животни (жаби и риба мътен).

Какво е Halo?

Halo - е най-често срещаните оптични явления в атмосферата, в хода на който се яви на небето нажежен кръгове около небесните тела, "фалшива слънцето", разнообразие от стълбове и кръстове.

В повечето случаи това е конвенционална светлина кръг. В средата на ширини, тя може да се появи в рамките на няколко дни.

Появата на хало, за разлика от други процеси, има научна основа.

Образование чудесен светъл кръг около Слънцето, защото слънчевите лъчи се пречупват в лицата на ледени кристали, съдържащи се в облаците и мъглата. Разграничаване слънчева и лунен хало.

Различни форми и форми

Обикновено хало - е определена група от явления в атмосферата, а именно оптичен.

Най-разпространената форма на хало, както е отбелязано по-горе, следните:

  • преливащи кръгове обиколка на радиуса на слънце или луна диск ъгъл 22 ° и 46 °;
  • "Фалшиви слънце" (Паргелия) или само на ярки петна (твърде ярки) от двете страни на светлината на разстояние от 22 ° и 46 °;
  • Okolozenitnaya дъга;
  • pargelicheskie кръгове (бели хоризонтални), които преминават през диска на слънцето;
  • колони (вертикални части на белия кръг); в комбинация образуват кръст с бели кръгове pargelicheskimi.

Преливащи се цветове хало, образуван от пречупване на лъчите, и бяло - отражението им.

хало феномен понякога се бърка с короните. Те са много сходни на външен вид, но последният има различен произход - дифракция.

Описание на гама, разнообразие

Обикновено хало възникне във формата на пръстени около слънцето. Вътрешната страна на пръстена е светла и боядисани в малко по-червеникав цвят.

След това постепенно се променя оцветяване в светложълт, а след това да се зеленикаво синьо и виолетово още по-близо до външната страна на кръга.

Понякога можете да видите на кръга не е напълно, но само част от него (обикновено горната).

Има също така ярка дъга на горната или долната част на кръга на светлината.

Доста рядко се появява безцветен кръг, се простира през диска на Луната или на слънцето, успоредна на хоризонта. И в пресечните точки на окръжността с ореол често се виждат ярки петна - "фалшив слънце". Те са светлинен и светъл, който много прилича на второ слънце.

Стълбове и пресича естеството на тяхното възникване

Halo - природен феномен феноменален придобиване на най-странните форми. Те са видими, когато човек между наблюдателя и планетите, осветителни тела са леки перести, където висока или когато въздухът са в суспензия от ледени кристали като отделни елементи, имащи правилна форма (например, шестоъгълна призма).

Много често има хало като вертикален след когато осветителната Земята са много близки до хоризонта (по-горе или по-долу). Такива форми са обяснени с лъч на отражение е на хоризонталните ръбове на ледени висулки на кристали във въздуха. На двете страни на слънцето, понякога може да видите тези два стълба. Те са част от хало дъга когато само частично видима кръг.

Понякога това се случва, че стълбовете могат да се пресичат с хоризонтален кръг. В този случай, на очите, които могат да бъдат светлината и кръстовете.

Много разнообразни явления ореол. Това се дължи на голям брой форми на ледени кристали и разнообразие от тяхната позиция във въздуха.

Какво феномена ореол? поличби

Появата на различни видове и форми могат да ни кажете за промени във времето в следващите няколко часа.

Появата на пълния обхват на дъгата (понякога почти невидим) около Слънцето или Луната, което се случва в присъствието на атмосферното перести Стратус, често е знак за приближаването топъл фронт, на циклона. Очаква се, обидно ветровито време след около 12-20 часа. Яркостта гама излъчване отслабва само, когато те започват да се сгъсти силно облаци.

Все още няма цвят дъга бели кръгове около Слънцето (Луната), "фалшиво слънце" стълбове. В хубаво време възникнат такива оптични тела. Това явление към бъдещия стабилност и запазване на тихо и слънчево време, а през зимата - на силни дълги студове.

Кръгове около органи под формата на частични пръстени се появяват в нестабилни въздушни маси, в области върхове (периферни и задни). Тя onachaet, че ние трябва да очакваме промени във времето, със силни ветрове и проливни дъждове.

Голям диаметър бели кръгове видими под ъгъл от 92 ° до Слънцето или Луната, които се случват точно зимата - намирането знаци около територията на мощен антициклон или регион, с високо налягане. В такива случаи, можете да очаквате доста стабилно време, с леки ветрове и тежка слана.

Много природни явления не може да бъде оправдано по никакъв научни теории и обяснения. Хората могат да се възхищават само красивото виждал.

Halo - това е разбираемо и колоритен природен феномен.

Similar articles

 

 

 

 

Trending Now

 

 

 

 

Newest

Copyright © 2018 bg.delachieve.com. Theme powered by WordPress.