Ужасни природни феномени. Послание за природни феномени по темата Природни явления Известни явления

Земята плаща много необичайно и понякога необясними явленияИ от време на време през наземната топка, има различни видове явления и дори катаклизмите, повечето от които е малко вероятно да бъдат наречени обикновени и познати на хората. Някои случаи са напълно обяснили причини, но има и тези, които вече са правили дори опитни учени в продължение на много десетилетия подред. Вярно е, че този вид естествени катаклизми не се случи често, само няколко пъти през годината, но въпреки това страхът от човечеството не изчезва, а напротив, расте.

Опасни природни феномени

Те включват следните видове бедствия:

Земетресение

Това е опасно природен феномен в класацията на най-опасните природни аномалии. Подземните шокове на земната повърхност, възникнали в местата на разкъсване на земната кора, провокират колебания, които се превръщат в сеизмични вълни със значителна сила. Те се предават на значителни разстояния, но най-мощният става близо до непосредствения фокус на импулса и провокира мащабно унищожаване на къщи и сгради. Тъй като сградите на планетата са огромен комплект, резултатът от жертвите е над милиони. През цялото време много повече хора в света страдаха от земетресения, отколкото от други катаклизми. Само през последните десет години от тях различни страни Светът уби повече седемстотин хиляди души. Понякога шоковете достигат такава сила, че цели селища са били унищожени в един момент.

Вълни цунами

Цунамито е природни бедствия, които носят много разрушения и смъртни случаи. Огромната височина и сила на вълната, възникнала в океана, или в различна цунами, са следствие от земетресения. Тези гигантски вълни обикновено възникват в тези области, където сеизмичната активност е значително подобрена. Цунамито се движи много бързо и трябва да се задържи, започва да расте бързо. Веднага след като тази огромна бърза вълна достигне крайбрежието, тя може да носи всичко по пътя си за минути. Унищожаването, причинено от цунамито, обикновено е широкомащабно и хората, които катаклизм се изненадват, често нямат време да избягат.

Топка мълния

Цип и гръм - неща познати, но такъв тип като топка мълнияпринадлежат към най-много страшни явления Природа. Точковата светкавица е мощно електрическо разреждане на ток и може да отнеме абсолютно всички очертания. Обикновено този вид светкавица е подобен на блестящите топки, най-често червеникаво или жълто. Любопитно е, че тези светкавици напълно пренебрегват всички закони на механиката, произтичащи от нищото обикновено пред гръмотевичната буря, вътре в къщите, на улицата или дори в кабината, което прави полета. Сферичната светкавица е ферибот във въздуха и го прави много непредсказуем: няколко минути, след това става по-малък и след това изобщо изчезва. За да се докосне до светкавицата на топката категорично, той също е нежелателен, когато се срещате.

Soloch.

Тази природна аномалия също се отнася до най-ужасните явления на природата. Обикновено смъртоносен се нарича въздушен поток, който е усукан в особена фуния. Външно, той прилича на маркиран облак от конусообразна форма, в която въздухът се движи в кръг. Всички елементи, които попадат в зоната на торнадо, също са започнати да се движат. Скоростта на въздушния поток вътре в тази фуния е толкова огромна, че може лесно да повдига много тежки предмети с тегло няколко тона и дори у дома.

Пясъчни бури

Този тип буря се среща в пустините поради силен вятър. Прах и пясък, а понякога и почвите частици, които носят вятъра, могат да достигнат до няколко метра височина, а в зоната, където ще се играе бурята, ще се наблюдава рязко влошаване на видимостта. Пътуващите, удрящи такава буря, риск може би, защото пясъкът попада в белите дробове и очите.

Кървав дъжд

Този необичаен природен феномен е длъжен на тяхното заплашително име на силен воден тумор, който изсмуква водата във водните тела на спора на водораслите. Когато се смесват с водните маси, дъждът придобива ужасна червена сянка, много приличаща на кръв. Тази аномалия се наблюдава от обитателите на Индия няколко седмици подред, дъждът на цвета на човешката кръв предизвика страх и паника при хората.

Пожар торнадо

Природен феномен И природни бедствия са най-често непредсказуеми. Те включват един от най-ужасните - огнени торнадо. Този вид торнадо и е толкова опасен, но , ако се появи в пожарната зона, тя трябва да се страхува още повече. Близо до няколко пожара в случай на силен вятър, въздухът над пожарите започва да се затопля, плътността му става по-малка и тя започва да се издига заедно с огън. В този случай въздушните потоци се усукват в особени спирали и налягането на въздуха придобива огромна скорост.

Фактът, че най-ужасните природни явления са лошо предсказани. Често те се конкурират внезапно, причинявайки хора и власти. Учените работят за създаването на перфектни технологии, способни да предскажат предстоящи събития. Понастоящем единственият гарантиран начин за избягване на "прищявки" времето се премества само в области, където такива явления се отбелязват възможно най-малко или не са записани по-рано.

Да си деца, всички ние се чудим синята небе, бели облаци и ярки звезди. С възрастта много хора минават и преставаме да забелязваме природата. Разгледайте този списък с необичайни природни явления, със сигурност ще ви накара отново да бъдете изненадани от сложната организация на нашия свят и по-специално природните явления.

20. Луна Rainbow.

Лунната дъга (известна също като нощната дъга) е дъга, генерирана от Луната. Лунната дъга е относително по-голяма от обичайното. Най-добрата луна дъга се вижда с пълната луна, или върху фазата на луната, близо до пълна, тъй като по това време луната е по-ярка. За да се появи лунната дъга, с изключение на тези, причинени от водопад, луната трябва да бъде ниска в небето (по-малко от 42 градуса и за предпочитане дори по-ниска) и небето трябва да е тъмно. И разбира се, трябва да има дъжд срещу Луната. Лунната дъга е много по-рядка от дъгата, която се вижда в дневна светлина. Феноменът на лунната дъга се наблюдава на няколко места в света. Водопади в Cumberland (Cumberland Falls), близо до Уилямсбърг (Уилямсбърг), Кентъки (Кентъки), САЩ; Ваймия (Waimea), Хавай (Хавай); Zailovsky Alatau в подножието на Алмати; Водопадът Виктория на границата на Замбия и Зимбабве е широко известен като местата на чести наблюдения на лунните дъги. На територията на Национален парк Йосемит в Съединените щати се намира голям брой водопади. В резултат на това лунните дъги се наблюдават и в парка, особено с пролетно увеличение на нивото на водата от топещия сняг. Светлата дъга също се наблюдава на полуостров Ямал при условия на силна мъгла. Вероятно, с достатъчно силна мъгла и доста ясно време, лунната дъга може да се наблюдава на всички географски ширини.

19. Мираж

Въпреки разпространението си, мираж винаги причинява почти мистично чувство за изненада. Оптично явление в атмосферата: отражението на светлината от границата между рязко различно в плътността на въздушните слоеве. За наблюдател, такова отражение е, че заедно с отдалечения обект (или секцията на небето) се наблюдава въображаем имидж за темата. Миражите са разделени на по-ниски, видими под обекта, най-горната, - над обекта и страната.

18. Гало

Обикновено Halo възниква с висока влажност или силен замръзване - по-ранен ореол се смяташе за феномен и хората очакваха нещо необичайно. Това е оптичен феномен, светлинен пръстен около обекта - източник на светлина. Гало обикновено се появява около слънцето или луната, понякога около други мощни източници на светлина. Има много видове ореол, но те са причинени главно от ледени кристали в облаците от сайдер на височина 5-10 км в горните слоеве на тропосферата. Понякога в мразовито време Halo се формира от кристали, много близо до земната повърхност. В този случай кристалите приличат на блестящи скъпоценни камъни.

17. Venus Belt.

Интересен оптичен феномен, произтичащ от праха на атмосферата, е необичаен "колан" между небето и хоризонта. Прилича на лента от розов до оранжев цвят между тъмно нощно небе под и синьо небе в горната част, появявайки се преди изгрев или след залез успоредно на височина от 10 ° -20 ° към хоризонта на противоположното слънце. В коланата в Венера атмосферата разпръсква светлината на настройката (или възходяща) слънце, която изглежда по-червена, така че се оказва розов цвят, а не синьо.

16. Перлени облаци

Необичайно много високо облаци (около 10-12 км), които се виждат при залез слънце.


15. Северни светлини

Северен или полярен блясък, известен също като Aurora Borealis - наистина невероятен спектакъл. Този феномен на природата най-често може да се наблюдава в края на есента, през зимата или ранна пролет.

14. Цвят Лун

При запрашаване на атмосфера, висока влажност или по други причини, луната понякога изглежда боядисана. Особено необичайна червена луна.

13. Двукомпонентски облаци

Изключително рядък феномен, който се появява главно пред урагана. Отворени преди 30 години. Наречени облаци на Маматус. Облаци, кръгли и имат формата на двоен обектив - преди да бъдат объркани с НЛО.

12. Пожари на Св. Елма.

Сравнително общо явление, причинено от повишеното напрежение на електрическото поле пред гръмотевичната буря, по време на гръмотевична буря и непосредствено след. Изхвърлянето във формата на светещи греди или четки (или коронарно разреждане), възникнали при остри краища на високи предмети (кула, мачти, самотни стоящи дървета, остри върхове на скали и др.) Първите свидетели на това явление са моряци, които са наблюдавали светлините на Св. Елма върху мачти и други вертикални заострени теми.

11. Пожарни вишки

Огнената вихрушка е известна и като огнена дявол или огнена торнадо. Това е рядък феномен, в който огънят при определени условия в зависимост от температурата и въздушните потоци придобива вертикална валута. Пожарните вихри често се появяват, когато втурките изгарят. Вертикално въртящите се колони могат да достигнат от 10 до 65 метра височина, но само последните няколко минути от тяхното съществуване. И на определен вятър може да бъде още по-висок.

10. Облаци с форма на гъби.

Гъби облаци - димни облаци във формата на гъба, образувана от комбинацията от най-малките частици вода и земя, или в резултат на мощна експлозия.

9. Леки колони.

Един от най-често срещаните типове хало, визуален феномен, оптичен ефект, който е вертикална светла лента, която се простира от слънцето по време на залеза или изгрева.

8. Диамантен прах.

Замразени водни капки, разпръскване на слънце.

7. Риба, жаба и други дъждове.

Една от хипотезите, обясняващи появата на такива дъждове - торнадов, всмуквайки близки резервоари и прехвърлиха съдържанието си на дълги разстояния.

6. Virga.

Дъждът, който се изпарява, без да достига земята. Наблюдава се под формата на забележима група за отлагане, която се появява от облака. В Северна Америка Обикновено се забелязва в южните американски и канадски прерии.

5. Бора.

Ураганните ветрове с много имена. Силен (до 40-60 m / s) студен вятър в някои крайни зони, където ниска планински хребети Граница с топлото море (например, на Адриатическо крайбрежие на Хърватия, на Черноморското крайбрежие в района Novorossiysk). Насочени по склоновете, обикновено се наблюдават през зимата.

4. Огън Rainbow.

Това се случва, когато дъното на слънчевия лъч е високи облаци. За разлика от обикновена дъга, която може да се наблюдава почти навсякъде по света, "огнената дъга" се вижда само при определени ширини. В Русия убеждението се случва в най-големия юг.

3. Зелен лъч.

Изключително рядък оптичен феномен, светкавица от зелена светлина по време на изчезването на слънчевия диск от хоризонта (обикновено по море) или появата му поради хоризонта.

2. Топка светкавица.

Редки естествен феномен, унифицирана физическа теория на появата и потока от който в момента не е представен. Има около 200 теории, които обясняват явлението, но никой от тях не е получил абсолютно признание в академичната среда. Предоставя мнението, че топката светкавица е феноменът на електрически произход, естествената природа, т.е. Дълго време под формата на топка, способно преместено в непредсказуемо, понякога много невероятно за траекториите на очевидци.

В Южна АмерикаВ басейна на река Амазонка най-големият воден път в света живее - Giant Victoria Amazonian. Диаметърът на листата й достига две ...

Въпреки факта, че хората отдавна са описани и са намерили рационално обяснение защо се появяват някои природни процеси и явления, най-необичайните и редки от тях са все още изненадани, възхищават и удивляват, по-специално пожарогасителите, изсушаващи лава, мехур всичко по пътя си; Очарователният дух на вихрите, бързайки с огромна скорост и отглеждане на камъни, трупи, коли и дори къщи в небето; Невероятните кипящи фонтани на вряща вода на десетки метри.

Какво е природен феномен

Явлението на природата са обичайни, а в някои случаи свръхестествените метеорологични и климатични процеси в резултат на които природата варира естествено. В същото време те могат да бъдат доста безвредни и да не предизвикват абсолютно никакво изненада и да се възприемат като нещо, разбира се, например, когато сняг или падащ дъжд, и може да са най-истинските природни бедствия, пеене около себе си смърт и унищожение.

Класификация на природните феномени

Необичайни прояви естествен свят Учените започнаха да учат след психическите времена, а наскоро, когато науката започна да се движи напред със седем-световни стъпки, неговите тайни постепенно започнаха да отварят повече и по-бързо, например, вече през XVII век. Хилберт доказа, че нашата планета е огромен магнит с полюси, а през век Франклин откри атмосферната електроенергия.

Тъй като явлението на природата на нашата планета има голям комплект, той все още е известен за тях доста малко. Ето защо няма нищо изненадващо във факта, че учените са направили описанието си, са систематизирани и класифицирани. Поради това е възможно не само да се проучат видовете естествени процеси в категориите, но и да се предскаже и дори да се предотврати възможното външен вид на опасни природни явления, но невероятните прояви на естествения свят са толкова непредсказуеми, че не винаги е така възможно да се направи, дори ако има ново оборудване.

Следващата класификация е доста условна, тъй като същото явление на естествения свят често съответства на няколко точки едновременно. Така природата явленията се различават:

От въздействие върху характера - Някои видове естествени процеси или явления могат да имат няколко характеристики наведнъж, например, силно наводнение може да има опустошителна природа в града, парализира движение по пътищата и да се изтощи почвата, като я направи неподходяща реколта.

  • Духовни природни феномени на разрушителен характер - урагани, торнадо, земетресения, дори нахлуването на насекоми за вредители (скакалци);
  • Парализиращите явления на природата напълно или за дълго време спират трафик (снеговалеж, лед, мъгла);
  • Явления с изключващи ефекти, поради което е намален добивът, плодовитостта на почвата, подземните води се намалява и запасът от други природни ресурси се намалява;

По произход:

  • Естествени природни явления, причиняващи техногенни злополуки - мълния, лед, биохимична корозия.
  • Климатик - тези видове са най-често срещаните. Техните примери могат да служат на тайфун, виелица или дъжд;
  • Геоложки и геоморфологични - това са такива естествени явления като цунами, земетресение, вулканично изригване;
  • Биогехимични - опасни природни явления от този тип са предимно емисии на злонамерени газове от езера, блата и други резервоари;
  • Биологично - външният им вид често причинява обекти на дивата природа: засилено възпроизвеждане на селскостопански вредители, както и кръвосмукащи се насекоми, хищни и отровни животни, епидемии, заболявания и животновъдство.
  • Пространството - предимно опасно за нашата световна прекомерна активност на Слънцето също засяга нашия свят и космическо време. Например, огнища и емисии на заредени слънчеви частици и тяхното взаимодействие с атмосферата и магнитните полета на нашата планета често водят до извънредни ситуации.

По продължителност:

  • Незабавно - трайно (в рамките на няколко секунди или минути) и най-опасно (например земетресение);
  • Краткосрочните явления на природата траят от няколко часа до няколко дни (вълнение, наводнение, дъжд, топлина и какво е интересно - пълнолуние);
  • Дългосрочният (периодът на тяхното действие е по-дълъг и често представлява месеци, а в някои случаи години) - към този вид явления включват естествени процеси, последните месеци и дори години (например вулканично изригване, появата на озонови дупки, Отводняване на водни тела);
  • Век - последната десетина години и може да се простира в продължение на векове (глобално затопляне).

Чрез редовност:

  • Дневно - например, залез и негов изгрев;
  • Сезонен - \u200b\u200bпадането пада, през пролетта - бъбреците се появяват на дърветата и храстите.

Скала за разпространение:

  • Global.
  • Местни
  • Регионален

Влияние на природата върху човека

Учените отдавна са забелязали, че природата е активно засегната не само от живота на нашата планета, но и върху здравето и благосъстоянието на човек и дори за продължителността на живота му. Важна роля в този случай се дава на такива фактори като качеството на водата, земята, чистотата на въздуха, климатичните условия.

Например, ако хората живеят на територията, неблагоприятна за живеене (твърде студени температурни показатели през зимата и високото лято, наличието на висока влажност, изключително силни ветрове), тогава човешкото тяло ще бъде трудно да издържи, той бързо ще се провали и ще се провали ще бъде в неизправност.

Влияние на подобни природни условия Човекът абсолютно не обръща към тялото си, а само обръща внимание на най-необичайните, (например дъгата, северните светлини, светлините), загадъчни (за дълго време не дава мир на покой на тайната на Бермудският триъгълник) или опасни природни явления, които могат да доведат до сериозни технологични злополуки или човешка смърт.

сайт за най-интересните явления

На сайта ни ще намерите информация за най-необичайните и невероятни явления на природата и тяхното влияние светът. Например, ще бъдете сигурни, че ще научите, че дъгата не е само слънчево, но и лунна, мъглива, огнена или обърната. Също така научете защо хората виждат Миражи, полярен блясък или хало.

Тук ще прочетете какво е опасно природно явление, поразително с тяхната красота и сила - торнадо, изригването на вулканично, цунами, земетресения и други прояви на естествения свят.

Брой съществуващи вулкани
Знаете ли, че 522 действащи вулкани са на повърхността на земното кълбо, като 68 от тях са под вода. Отделно трябва да се изберат 322 вулкана, които образуват така наречения тихоокеански пръстен. Интересно е, че най-мощната връзка на този страхотен пръстен формира Камчатка със своите 28 и курилските острови с 39 вулкана.

1) Вечна буря от Венецуела

Това, без съмнение, е необичайно естествено. На Земята има място, където гръмотевичната буря е по-често явление от слънчевата светлина. Това място е мястото, където река Кататбубо се влива в езерото Марако. Беше там, на надморска височина от повече от пет километра, гръмотевичният буря постоянно се сблъсква и в резултат на това получаваме гръмотевична буря, продължила 150 дни в годината, 10 часа на ден. Светкавица на това място е често гост (280 светкавица на час, те не са играчки).

Учените смятат, че "вечната буря" е най-мощната на земята от генератора на озона. Може би, не бъдете "вечни гръмотевици", цялата планета ще бъде постоянно подложена на разрушителен ефект от мощни ултравиолетови лъчи с дължина на вълната над 34 nm.

Също така е интересно, че "вечната буря" от много дълго време служи като фар за моряци.

2) Риби от Хондурас

Никой от жителите на тази малка страна не може да бъде изненадан толкова рядко, изглежда, феномен, като рибния дъжд. Именно този вид дъжд е доста често срещан феномен в град Йоро. Всичко се случва, когато започва пролетта и лятото започва. По това време станаха гръмотевични бури, Zipper блясък, гръм гръм ... след всичко свършва, местните жители излизат от къщите и събират ... не, не гъби - риба и живеят. От 1998 г. се провежда фестивалът на рибите в този град.

3. Козел дърво

Всъщност тези кози също могат да се наричат \u200b\u200bуникален природен феномен. Тази снимка не е фотомонтаж, това са истински кози от истинското Мароко. Има кози като изкачване на дърветата, влизайки в нежните зеленчуци на аргонското дърво. В допълнение към листата, козите също ядат ядки, които не могат да се хранят.

Ето местните жители и адаптирани за събиране на ядки, които mmm. Са получени от организма на козата естествено. За какво? Да, за да натиснете масло от аргон, което е ценен компонент на различна козметика.

Днес този вид ядки просто изчезва, тъй като козите са станали много и местните жители започнаха да извличат дърво с много бързи темпове.

4. Червен дъжд

В Керала, една от държавите в Индия, от 25 юли до 23 септември 2001 г. имаше червен дъжд. До два месеца "кървава" дъжд оцветени бели дрехи на индусите. Разбира се, няма връзка с кръвта с кръв - просто в дъждовните капки съдържат много сезони.

И първоначално дори отиде слухове, че червеният цвят е причинен от наличието на някои извънземни клетки в капки дъжд. Като цяло учените бързо изяснят ситуацията. Но, разбира се, червеният дъжд все още изненадва много и много - е невъзможно да се лекува, тъй като изглежда много страшно, изглежда.

5. Най-дългите вълни на земята

В Бразилия два пъти годишно, от февруари до март, Атлантически океан Сякаш "потиска" Амазонка, а водата на тази река е най-дългата вълна в света. Pororok вълни, така че те се наричат \u200b\u200bместни жители, могат да се търкат половин час. Можете да чуете вълната с половин час преди да се появи, а звукът е толкова силен, че дърветата често падат от нея, а местните сгради падат.

Но сърфистите, без страх, очакват тази вълна. В град Сан Доминс от 1999 г. се провежда годишният шампионат, посветен на тези дълги вълни. Между другото, спортистът на Picuruta Salazar инсталира през 2003 г. от всеки досега записа. Той се търкаля около 12,5 километра на вълна. Отне му 37 минути от него.

6. "Черно слънце" Дания

Така местните жители наричат \u200b\u200bзвездите на звездите, които летят от цяла Европа в тази страна. В резултат на това се получават много странни фигури, които жителите на Дания се наричат \u200b\u200bчерно слънце. Това явление може да се наблюдава от март до средата на април.

7. Огън Rainbow от Айдахо

Могат да се наблюдават невероятни природни явления в Айдахо, САЩ, когато слънцето изгрява високо в небето. Лъчите на слънцето се случват чрез високи облаци, състоящи се от ледени кристали под формата на шестоъгълници. Слънчевата светлина се пречупва в тези кристали причудливи и в резултат на това виждаме "огнената дъга". Това явление не е местно, може да разтегне няколкостотин квадратни мили.

Сан Франциско - туристически ревюта

Северно сияние.

Северното сияние не е нищо друго освен сблъсък в горните слоеве на атмосферата на слънчева светлина с заредени частици на магнитното поле на земята.

Дъгова стена.

Редкият атмосферен феномен все още е известен като "огнената дъга", която се случва по време на пречупването на хоризонталната слънчева светлина на възходящото или залязващото слънце чрез хоризонтално разположен кристален лед на облаците. В резултат на това се появява някаква стена, боядисана различни цветове Дъга. Снимката е направена във небето на Вашингтон през 2006 година.

Хало.

Слънчевите лъчи се отразяват от ледени кристали, разположени под ъгъл от 22 ° спрямо слънцето при високи облаци. Различно положение на ледените кристали може да предизвика модификации на хало. В мразовините дни може да се наблюдава ефектът на "диамантен прах", в този случай лъчите на слънцето многократно се отразяват от ледени кристали.

Инверсионни следи от въздухоплавателни средства.

Airborne изпускателни и вихрови потоци на високи височини превръщат ледени частици във вода. Дългите бели ивици високо в небето не са нищо друго освен водни капчици, които са спряни.

Здрач лъчи.

Слънчевите лъчи на слънцето, преминаващи през баровете в облаците, образуват ясно видими отделни пакети от слънчева светлина. Много често такива слънчеви лъчи могат да се видят в различни фантастични филми. Тази снимка е направена в един от националните паркове Юта.

Звездни следи.

Визуална демонстрация на земната ротация. Това явление е незабележимо за обикновеното око. За да получите такава снимка, трябва да поставите камера за дълга експозиция. Картината е само единствената полярна звезда, разположена почти над оста на земята, остава почти неподвижна.

Бяла дъга.

Снимката е направена на моста на Golden Gate в Сан Франциско. Малкият размер на водните капчици вода прави невъзможно да се разложи слънчевите лъчи на цветните спектри, така че дъгата е само бяла.

Светлина Буда.

Тази снимка се извършва в Китай. Феноменът е подобен на "счупения призрак". Слънчевите лъчи се отразяват от атмосферните капчици вода над морето, сянката в средата на дъгова кръга от отразените лъчи е сянката на самолета.

Обърната дъга.

Такава необичайна дъга също се появява в резултат на пречупване на слънчева светлина през кристалния лед, разположен само в определени части от облаците.

Мираж.

Много често срещано атмосферно явление. Може да се наблюдава не само в пустинята, но и по пътя към страшната топлина. Това явление се образува в резултат на пречупване на слънчева светлина, чрез "лещата", образувана от слоеве на по-студено (на повърхността на земята) и топли (разположени по-горе) въздух. Този особен обектив отразява обектите, разположени над линията на хоризонта, в този случай небето. Снимка, направена в Тюрингия (Германия).

Преливащи облаци.

Лъчите на слънцето под прав ъгъл "се препъват" на водните капчици на облаците. В резултат на дифракция (сушене на водни капчици) и смущения на слънчева светлина (разлагане на слънчева светлина върху спектрите), както в Photoshop, цифрата на облака е наводнена с наклон.

Пътека на ракетни изпускателни изпускания.

Пътека от ракетата на Минотавъра, издадена от военновъздушните сили на САЩ в Калифорния. Въздухът тече, че на различни височини при различна скорост причиняват изкривяване на пистата на ракетни изпускателни изпускания. Атмосферните капчици вода, които разтопени ледени кристали също причиняват разлагане на слънчева светлина върху различни цветове на дъгата.

Ghost Broccina, Германия.

Този феномен се наблюдава мъгла сутрин. Слънчевият диск на Rainbow се появява срещу слънцето, в резултат на отражението на слънчева светлина от водните капчици на мъглата. Любопитна триъгълна сянка, разкъсване на дъгова диска отразяваше слънчевите лъчи, не е нищо повече от проекцията на горната повърхност на облаците.

Зодиакална светлина.

Зодиакалната светлина много често маскира лунна светлина и изкуствена светлина на градовете. В една тихо безкористна нощ в природата, вероятността да видите зодиакалната светлина е доста висока. Този феномен се наблюдава в резултат на отражението на слънчева светлина от частиците на космическия прах, \\ t заобикаляща земя.


Мъгла
Мъглата е вид атмосферно валежи, което се състои от видима маса от микроскопични капки вода (или лед кристали), висящи в атмосфера в близост до земната повърхност и обикновено намалява хоризонталната видимост на нивото на земната повърхност не повече от 1 км.

Диаметърът на капки вода е само около 0.01 милиметра. Дебела мъгла съдържа около 1200 видими капки на 1 кубичен сантиметър на празно пространство - едва достатъчно вода за овлажняване на повърхността на обекта.

Исторически, пустинята на Атакама (Чили), както роса, така и мъгла капчици бяха събрани от камъни, разположени така, че кондензатът може да стане във вътрешната основна част на купчината камъни, където е защитена от ден слънчева светлина. Същият метод е използван в Египет, където сглобената вода се съхранява под земята.

По време на списъка на остров Ел Фърс (Канарските острови) по пътя към Америка Бартолома де ла Кас се интересува от културата на местното племе Бимбачо, което вече имаше XVI век, за да изчезне. Бимбачо се покланя на дървото на Garo (Ocotea fetens), което им е осигурило обилна прясна вода. Това "свещено дърво" може да абсорбира водата, съдържаща се в мъглата и хемореята, която е направила селското стопанство в зона с много ниски валежи. Гаро беше разрушен в резултат на ураган през 1610 година. Удивително е, че неговото изчезване съвпада с изчезването на бимбачо културата на остров "Ал Фошо".

Вода за 350 души, разположени близо до брега на chungungo (в север Чили), е необходимо да се донесе една или два пъти седмично от града, разположен на 40 километра. По бреговете на Чили постоянно разтяга огромния хребет на облаците (камамчака), който рядко води до дъжд, но създава мъгла по склоновете и върховете на планините, които го забавят. Група учени са разработили метод за използване на Kamchaki като водоизточник: влага, съдържаща се в мъглата, се държи с колекционери, подобни на големи мрежи за волейбол. Тъй като мъглата преминава през решетките, капки вода се образуват върху клетките на решетките. Водата се спуска надолу по решетките в канабите, които отиват в резервоара с капацитет от 100 000 литра. Средно, такива устройства за притежаването на мъгла дава на селото от 10 000 литра вода на ден.

Всяка сутрин Namibo Beetle (Onymacris ungguicilis) прави труден път на върха на пясъчната дюна, където насочва тялото си срещу вятъра, изправете задните крака и намалява главата си. Капките от мъгла, които вървят от морето, постепенно се събират на гърба му и след това текат в устата на бръмбара. Така този бръмбар винаги се осигурява от безопасна сутрешна напитка, докато на разстояние от най-близкия източник на прясна вода.

25-40% вода в крайбрежните гори от червено дърво са резултат от мъгла. Дърветата получават някаква част от такава вода през корените, когато водата се капе с наситена мъгла на листа и клони.

Около половината от 90 000 известни върхове на растенията в Централна и Южна Америка с най-богата флора на света расте в планината.

Интересни факти за цип

Светкавица - невероятни и вълнуващи явления на природата. В същото време това е едно от най-опасните и непредсказуеми природни феномени. Но какво наистина знаем за ципа? Около света учените събират факти за ципове, опитват се да ги възпроизведат в техните лаборатории, да измерват тяхната сила и температура, но все пак не могат да определят естеството на светкавицата и да предскажат неговото поведение. Но все пак, нека погледнем интересни факти за ципове, които вече са известни.

Факти за ципа:

  1. В този момент в света ще бъдат повдигнати около 1800 гръмотевични бури.
  2. Всяка година Земята изпитва средно 25 милиона удара или повече от сто хиляди гърла. Това е повече от 100 светлинни удара в секунда.
  3. Средната светкавица продължава една четвърт от секундата.
  4. Можете да чуете гръмотевици на 20 километра от светкавица.
  5. Осветление се разпространява със скорост от около 190 000 км / и.
  6. Средната дължина на осветлението е 3-4 километра.
  7. Някои ципове преминават във въздушната усукана пътека, която не може да надвишава диаметъра с дебелината на пръста ви, а дължината на светкавицата ще бъде 10-15 километра.
  8. Температурата на типичната светкавица може да надвишава 30 000 градуса по Целзий - това е приблизително 5 пъти повече от повърхността на слънцето.
  9. Енергията, съдържаща се в едно освобождаване от мълния, може да подаде 100 вата крушка за 90 дни.
  10. "Светкавица никога не удря два пъти на едно място." За съжаление това е мит. Светкавицата често се удари на едно и също място няколко пъти.
  11. Древните гърци вярваха, че когато светкавицата удари морето, се появява нова перла.
  12. Дърветата понякога могат да приемат светкавици и, докато не светят. Това се обяснява с факта, че електричеството преминава през влажната повърхност точно в земята.

Още няколко интересни факти за ципа:

  1. Когато мълния стачка, пясъкът се превръща в чаша. След гръмотевичната буря е възможно да се открият стъклени ивици в пясъка.
  2. Ако дрехите ви са мокри, тогава цип ще ви донесе по-малко вреда.
  3. През 6-часовата гръмотевична буря на територията на САЩ в небето 15 000 светкавици блестяха. Имаше усещане, че светкавицата постоянно горя.
  4. В най-високата сграда в света - Si-en Tower, светкавицата бита около 78 пъти годишно.
  5. Светлинните огнища могат да се видят и на Венера, Юпитер, Сатурн и уран.
  6. През Средновековието се смяташе, че гръмът и цип е роса на роса, а църковните камбани плашат злите духове. Ето защо, по време на гръмотевична буря, монасите непрекъснато се опитват да се обадят на камбаните и, съответно най-често станаха жертви на светкавица.
  7. Ирационалният страх от светкавица се нарича кеанофобия. Страх от гръмотевици - бронтофобия ..
  8. В същото време на Земята, има от 100 до 1000 копия на томната светкавица, но шансът, който ще видите поне един от тях, е 0.01%.

Смъртоносни факти за цип

  1. Средно около 550 души умират от удари в Русия.
  2. Приблизително една четвърт от всички хора, които са станали жертви на светкавици - умират.
  3. Мъжете, които умират от светкавицата, удариха около 6 пъти по-често от жените.
  4. Телефонът е една от най-конкретните причини за мълния. Не говорете по телефона по време на гръмотевична буря дори на закрито.
  5. След светкавицата, разклоняващите се ленти остават на човешкото тяло - светкавици. Изчезват, когато натиснете с пръст.

Ураганът е много силен тип циклонична буря. Името "ураган" се дава на бури и системи, които се развиват в Атлантическия или източния Тихи океан. Същите видове спешни, циклонични бури също се срещат в други океани на света, но те се наричат \u200b\u200bпо различен начин. В северозападния Тихи океан те се наричат \u200b\u200bтишини и по-голямата част от света, те се наричат \u200b\u200bциклони. Всички те имат една обща характеристика - скорост на вятъра, която обикновено е повече от 100 километра в час в епицентъра. Енергията на бурите се циркулира около нея (това се нарича "орел на бурята"). Тези видове бури се развиват в топли тропически океани, получават енергия от изпаряване морска вода. Интересното е, че ураганите отслабват, движейки се към земята, тъй като е привлечена енергията на океана. Когато ветровете на урагана се срещнат с триене около повърхността на земята, бурята губи своята сила и свирепост.
Урагани - метеорологични явления, които имат сезонна тенденция по време на топло време. "Ураганният сезон" започва през юни и продължава до началото на ноември, по време на най-топлото време в тропическите морета. Учените и метеоролозите използват специален мащаб, наречен интензивността на интензивността на Simpson Herrikein, за да оценят силата на урагана, която наблюдават. Тази оценка може да бъде полезна за хора, живеещи в райони, които застрашават идващия ураган и трябва да им помогнат да се подготвят за нападение.


По време на бурята вълните имат натиск от 3 до 30 хиляди килограма на 1 квадратна сантиметър. Сърфичните вълни понякога изхвърлят развалините на скалите с тегло до 13 тона на височина 20 метра. През западния бряг на Франция енергията на един удар от вълната съответства на силата на 75 милиона киловат. Учените мислят за това как да подчинят тази власт на човек. Във Франция се планира изграждането на гигантска "хидроелектрическа централа" с дължина на язовир от 18 километра. Капацитетът на тази електроцентрала трябва да донесе до 12 милиона киловат. Интересно е, в резултат на изграждането на "прилив" водноелектрическа централа, както вярваха, Земята ще забави въртенето около оста за един ден на 2 хиляди години.
Любопитно е, че на високите дълбочини в океана има вълни с височина до 100 метра, но на повърхността на водата тези вълни са невидими.
Най-високите цунами (японското име на огромни морски вълни, които са спътници на крайбрежните земетресения или земетресения някъде в отворения океан) се наблюдават в басейна на океана на Тихого. Височината на тях достига 30 метра. Цунами прониква на около километър дълбоко в брега. Тяхната инвазия е обект на японски, алеут, хавайски, филипински, курилски острови и частично Камчатка.


Фигури и наводнения

Наводнения, включително стълбове, наводняване на крайбрежни ленти от реки и морета, наводнение и наводнения, свързани с задръствания и села, представляват най-тежък природен риск, свързан с водата, материалните ресурси, както и за културните и екологичните ресурси.

Всяка година 520 милиона души са повредени по целия свят. И тяхното средство за съществуване, носят около 25 хиляди животи.

Годишните щети, причинени от световната икономика от наводненията и други бедствия, свързани с водата, е от 50 до 60 милиарда щатски долара.

Когато наводнението се появи в по-слабо развита страна, тя може да сложи край на смъртта на хиляди хора и огнище на епидемии, както и безопасно да се унищожат инвестициите, инвестирани в рамките на няколко десетилетия в инфраструктура и да причини сериозни щети на икономическия просперитет.

Развиващите се страни, фокусирани върху развитието на селското стопанство, са силно зависими от плодородните наводнения, за да се гарантира продоволствената сигурност и да намалят бедността.

Зъбете за заливните площи допринасят за запазването на биологичното разнообразие и предоставянето на нови работни места. Според оценките, в момента един милиард души, т.е. Една шеста част от световното население, повечето от които са сред най-бедните хора, живеят в заливни зони.

В Азия - на континента, до по-голяма степен на риск от наводнения - в периода от 1987 до 1997 г., наводненията бяха извършени средно 22,8 хил. Живот на година и причиниха щети на икономиката в 136 милиарда американци. Кукла.

Наводненията, настъпили през 2002 г. в Европа, отнеха живота на 100 души. и причинени щети на 20 милиарда алея. Кукла.

Поради промяната в периодичността на силните наводнения, дължащи се на урбанизацията, придружена от увеличаване на населението в райони, изложени на наводнения, изрязване на горите, евентуално изменение на климата и повишаване на нивото на морето, увеличаване на броя на хората Очаква се уязвим за разрушителни наводнения по целия свят.

Интересни факти за земетресението

Един от интересните факти за земетресението, средно, основното земетресение със стойност 8.0 или по-високо възникна (MET) веднъж годишно. Докато повече от един милион малки шок разтърсва земята всяка година. Прочетете ...

Една от силните и разрушителните сили на природата е земетресение. Когато в земната кора се създава внезапно издание на земята, се създават сеизмични вълни и това води до земетресение. Интензивността на земетресението се измерва с помощта на скалата на Рихтер и е регистрирана в сеизмометъра.

Интересни факти за земетресението

Ето някои интересни факти за земетресението.

През 350 г. пр. Хр.

В Америка европейските заселници преживяха земетресение в средата на 17-ти век. Въпреки това, испанските изследователи направиха най-ранното послание за земетресението през 1769 г. Това се случи (се срещна) на 30 мили югоизточно от Лос Анджелис.

През 1556 г., 23 януари, земетресението се е случило (изпълнено) в Шанси, Китай убива около 830 000 души. Това земетресение се счита за най-фатално в историята на човечеството.

През 1751 г. първи са построени примитивни сеизмографи; Причината за възникването на земетресението се определя само през 1855 година.

Интересни статистически данни за земетресението, имаше 46 големи земетресения по целия свят от 1900-1949 година. Това е средното средно, 1.08. Въпреки това, между 1950 и 1999 г., средният брой на 1,64 земетресения са възникнали (изпълнени) по целия свят. Това е 82 земетресения, съобщи по целия свят. Друга интересна статистика между 2000 и 2004 г. около 10 големи земетресения, съобщава за средния брой на 2,5 земетресения годишно. Трябва да сте разбрали величината, а честотата на земетресението се увеличава всяка година.

Много хора вярват, че лунният цикъл влияе върху земетресението. Това обаче не е вярно, защото луната никога не засяга земетресението.

Докладите (съобщения) показват, че се случват няколко милиона детектируеми земетресения (намерени) по целия свят. Въпреки това, само 20% от земетресението могат да бъдат шокирани. Причината (причина) - сътресение е малка или защото земетресенията се случват (намерени) в отдалечени райони.

22 май 1960 г. земетресение 9.5 удари Юг Чили. Това е най-голямото земетресение, което някога е било регистрирано. Той убил хиляди, а около два милиона бяха оставени без легло. Интензивността на това земетресение предизвика цунами в бреговете в Япония, убивайки около 140 души.

Интересен факт за земетресението е, че Южна Калифорния показва средния брой 10 000 земетресения за една година. Въпреки това, повечето от тези земетресения са незначителни (по-млади) сътресения, които остават незабелязани. Само 15-20 земетресения са по-големи от 4.0.

Друг интересен факт - Грешка, San Andreas - поредица от грешки, известни като зона за грешка и без грешка. Дължината на тази грешка е повече от 800 мили и 10 мили дълбочина. Земетресението може да се случи (да се срещне) по един от тези зони с грешки по всяко време.

Районът на Сан Франциско е податлив на основните земетресения. Средната част на моста през залива се срутила в земетресението от 1989 г. на скрапа. Много шофьори бяха убити, защото бяха хванати в капан между лъчите (греди).

Вярно е, че животните могат да почувстват или открият земетресение, преди това да се случи (ще се срещнат). Въпреки това, поведението на животните не може да се използва като един от методите за предсказване на появата на земетресението. Това е неразрешена мистерия и учените все още нарушават главите си върху това, което животните ще се чувстват преди появата на земетресение.

При опасни природни феномени, екстремни климатични или метеорологични явления, които се срещат естествено в една или друга точка на планетата. В някои региони такива опасни явления могат да се появят с по-голяма честота и разрушителна сила, отколкото в други. Опасните природни феномени ще растат в природни бедствия, когато инфраструктурата, създадена от цивилизацията, се унищожава, и хората умират.

1. Земетресение

Сред всички природни опасни явления, първото място трябва да се даде на земетресенията. На местата на паузите на земната кора се случват подземни шокове, които причиняват колебания на повърхността на земята с освобождаване на гигантска енергия. Възникващите сеизмични вълни се предават на много дълги разстояния, въпреки че тези вълни имат най-голямата опустошителна сила в епицентъра на земетресението. Поради силните трептения на земната повърхност се появява масово унищожение на сградите.
Тъй като земетресенията се появяват доста, а повърхността на земята е доста гъсто изградена, общият брой на хората в цялата история, който е умрял именно в резултат на земетресения, надхвърля броя на всички жертви на други природни катаклизми и се изчислява от много милиони. Например, през последното десетилетие по целия свят, около 700 хиляди души са умрели от земетресения. От най-разрушителните сътресения незабавно се срутиха цели населени места. Япония е най-страданието на страната от земетресения и един от най-катастрофалните земетресения се случи там през 2011 година. Епицентърът на това земетресение беше в океана близо до остров Хоншу, мащабът на Рихтер Силата на сътресенията достигна 9.1 точки. Мощни шокове и получените разрушителни атомни електроцентрали с увреждания на цунами в Фукушима, унищожавайки три енергийни единици от четири. Радиацията покрива значителна територия около станцията, което прави неподходящи гъсто населени територии, като ценни в Япония. Колосалната сила на вълната цунами се превърна в бъркотия, която не можеше да унищожи земетресението. Само повече от 16 хиляди души бяха официално умрели, на които може да се нарече повече от 2,5 хиляди, считани за изчезнали. Само през сегашния век опустошителните земетресения се случиха в Индийския океан, Иран, Чили, Хаити, Италия, Непал.

2. Вълни цунамис

Специфична водна катастрофа под формата на вълни с цунами често се превръща в множество жертви и катастрофално унищожение. В резултат на подводни земетресения или смени на тектонски плочи в океана, много бързи, но ниски предизвикателни вълни, които растат в огромен, докато се приближават към бреговете и достъпа до плитки води. Най-често цунамито се среща в райони с повишена сеизмична дейност. Огромна вода, бързо предмишлявайки на брега, демолиди всичко по пътя си, вдига се и носи дълбоко в брега и след това го отвежда в океана с обратен ток. Хората, които не могат да се чувстват като животни, опасност, често не забелязват подхода на смъртоносната вълна и кога забелязват твърде късно.
Цунамито обикновено умира повече хора, отколкото от земетресението, което е причинило земетресението му (последния случай в Япония). През 1971 г. има и най-мощната цунами от наблюдаваната цунами, вълната от която се повишава с 85 метра със скорост от около 700 км / ч. Но най-катастрофалните се оказаха цунами, наблюдавани в Индийския океан през 2004 г., което беше земетресението близо до брега на Индонезия, което отне живота на около 300 хиляди души в значителна част от Индийския бряг на океана.


Екологичните бедствия имат свои собствени специфики - по време на тях, нито един човек не може да умре, но в същото време ще се прилага много значимо ...

3. Избухването на вулкана

За неговата история човечеството си спомни много катастрофални вулканични изригвания. Когато налягането на магмата надвишава силата на земната кора на най-слабите места, които са вулкани, тя завършва с експлозия и излитане на лавата. Но не толкова опасно от лава, от което просто можете да си тръгнете, като горещите пирокластични газове от планината, пронизани тук и там с мълния, както и забележимо въздействие върху климата на най-силните изригвания.
Вулканолозите са с половин хиляда опасни вулкани в вулкани, няколко спален суперълканов, без да брои хиляди изчезнали. Така че, когато изригването на тамбо вулкан в Индонезия, два дни заобикалящите земи бяха изпратени в тъмнина, умряха 92 хиляди жители и охлаждането се чувстваше дори в Европа и Америка.
Списък на някои силни вулканични изригвания:

  • Вулкан Лакове (Исландия, 1783).В резултат на изригването една трета от населението на острова е умряла - 20 хиляди жители. Избуването се разтяга в продължение на 8 месеца, при които трамваните лава и течни замърсявания са изпревани от вулканични пукнатини. Как никога не станаха активни гейзери. По това време беше почти невъзможно да се живее на острова. Реколтата е разрушена и дори рибата изчезна, така че оцелелите са преживели глад и страдат от непоносими условия на живот. Може би това е най-дългото изригване в човешката история.
  • Тамбо вулкан (Индонезия, Фрюмбава, 1815). Когато вулканът избухна, звукът на тази експлозия се разпространи до 2 хиляди километра. Пепелта покриваше дори отдалечените острови на архипелага, убиха 70 хиляди души, загинали от изригването. Но днес Тамбо е една от най-високите планини в Индонезия, запазваща вулканичната активност.
  • Вулкан Кракатаau (Индонезия, 1883).100 години след Тамборо в Индонезия се наблюдава друга катастрофална изригване, този път "разруши покрива" (буквално) Кракатау вулкан. След катастрофалната експлозия, която унищожи самия вулкан, страшните рискове бяха чути за още два месеца. Атмосферата е била хвърлена от гигантско количество скала, пепел и разделени газове. Избуването е последвано от мощен цунами с височина на вълната до 40 метра. Тези два природни бедствия бяха унищожени от 34 000 островитящи заедно с самия остров.
  • Santa Maria Worcano (Гватемала, 1902). След 500-годишна хибернация през 1902 г. този вулкан се събуди отново, започвайки XX век след катастрофалното изригване, в резултат на което се образува полумлотен кратер. През 1922 г. Санта Мария повтори себе си - този път самата изригване не е твърде силна, но облакът от очаровани газове и пепел донесоха смърт 5 хиляди души.

4. SOLOCH.


През цялата история на човечеството най-силно земетресенията многократно се прилагат за хората с колосални щети и са причината за огромен брой жертви сред населението ...

Торнадото е много впечатляващ феномен на природата, особено в САЩ, където се нарича торнадо. Този въздушен поток се проницателно в спирала в фуния. Малките торнади приличат на тънки тесни стълбове, а гигантските торнадо могат да приличат на могъщ въртел, както е насочено към небето. Колкото по-близо до фунията, скоростта на вятъра е по-силна, тя започва да включва всички по-големи предмети, до автомобили, автомобили и белодробни сгради. В "Алея торнадо" на Съединените щати често цели градски квартали подлежат на унищожение, хората умират. Най-мощните ръбове на категорията F5 достигат в центъра на скоростта от около 500 км / ч. Най-ежегодно страда от Торнадо Алабама.

Има разнообразие от огнени торнади, които понякога се срещат в зоната на масовите пожари. Там, от топлината на пламъка, се образуват мощни възходящи потоци, които започват да се въртят в спиралата, като обикновен торнадо, само това се пълни с пламък. В резултат на това се формира мощна сцепление в близост до повърхността на земята, от която пламъкът нараства още повече и увеличава всичко наоколо. Когато през 1923 г. в Токио се случи катастрофално земетресение, това предизвика масови пожари, които доведоха до образуването на огнена отекна, нарасна с 60 метра. Пост на огъня се премества към площада с ужас хора и няколко минути от 38 хиляди души изгорени.

5. Пясъчна буря

Такова явление се случва в пясъчните пустини, когато силен вятър се издига. Пясък, прах и почвени частици се издигат до доста голяма височина, образувайки облак, рязко намаляваща видимост. Ако един неподготвен пътник попада в такава буря, той може да загине от пясъчните зърна. Herodotus описва историята като в 525 г. пр. Хр. д. В захар пясъчната буря беше погребана, че 50 000-тата армия е погребан жив. В Монголия през 2008 г. 46 души загинаха в резултат на това явление на природата и двеста души преди това бяха същата съдба.


Solochi (в Америка това явление се нарича торнадо) се нарича доста стабилна атмосферна вихър, най-често възникваща обвиняеми облаци. Той е виза ...

6. Лавини

Лавините за сняг периодично се движат от покрити сняг планински върхове. От тях особено често страдат от планинари. По време на Първата световна война са загинали до 80 хиляди души в Тиролските Алпи от Авалани. През 1679 г. половин хиляда души загинаха в Норвегия от снега. През 1886 г. се случи голяма катастрофа, в резултат на която "бялата смърт" отне 161 живота. Записите на българските манастири също се споменават за човешките жертви на снежни лавини.

7. урагани

В Атлантическия океан те се наричат \u200b\u200bурагани и в Тихоун Типхун. Това са огромни атмосферни вихри, в центъра на които са най-силните ветрове и рязко намалилото налягане. През 2005 г., разрушителен ураган "Катрина", от който Държавата Луизиана е била особено засегната и разположена в устата на Мисисипи, гъсто населена нова Орлиънс, особено пострадала. 80% от територията на града се оказа наводнена, умираха 1836 души. Известни са и разрушителни урагани:

  • Hurricane Ike (2008). Вирдексният диаметър беше над 900 км, а в центъра на вятъра му духа със скорост от 135 км / ч. 14 часа, който циклолонът се движеше през САЩ, той успя да предизвика разрушаване на 30 милиарда долара.
  • Ураган Уилма (2005). Това е най-големият атлантически циклон в цялата история на метраните. Циклонът произхожда от атлантическия океан няколко пъти отиде в земята. Мащабът на причинените им щети е 20 милиарда долара, умираха 62 души.
  • Тайфун Нина (1975). Този тайфун успял да пробие китайския банкао, който доведе до унищожаването на язовирите под язовира и катастрофалното наводнение. Тайфун умря до 230 хиляди китайци.

8. Тропически циклони

Това са едни и същи урагани, но в тропически и субтропични води, които са огромни атмосферни системи с ниско налягане с ветрове и гръмотевични бури, в диаметър често надвишават хиляда километра. В близост до повърхността на земята, ветровете в центъра на циклона могат да достигнат скорост над 200 км / ч. Ниското налягане и вятърът причиняват образуването на крайбрежната буря NEPHANE - когато грубите тегла на водата се изхвърлят към брега с висока скорост, всички промиващи се по пътя им.


Понякога в океана възникват вълни на цунами. Те са много хитро - в отворения океан са напълно невидими, но те трябва да се доближат до крайбрежния шелф, ...

9. Ракета

Дългите дъждове могат да причинят свлачища. Почвата набъбва, губи своята стабилност и се плъзга надолу, очарователно с него всичко е на повърхността на земята. Най-често свлачища се случват в планините. През 1920 г. най-разрушителният свлачище се проведе в Китай, под който са погребани 180 хиляди души. Други примери:

  • Да бъдеш (Уганда, 2010). Благодарение на селските стада, 400 души загинаха и 200 хиляди трябваше да се евакуират.
  • Sichuan (Китай, 2008). Лавини, свлачища и села, причинени от 8-точково земетресение, отне 20 хиляди души.
  • Лейт (Филипини, 2006). Душ причинява селскостопанска и свлачища, която 1100 души са убити.
  • Варгаз (Венецуела, 1999). Селските потоци и свлачища след валежите (за 3 дни почти 1000 мм валежи паднаха) на северното крайбрежие води до смъртта на почти 30 хиляди души.

10. Топка мълния

Ние сме свикнали с обичайната линейна светкавица, придружена от гръм, но топката светкавица е много по-рядка и загадъчна. Естеството на това явление е електрическо, но по-точно описание на светкавицата на топката, учените все още не могат. Известно е, че може да има различни размери и форми, най-често те са жълтеникавни или червеникави светещи сфери. По неизвестни причини, точките често пренебрегват законите на механиката. Най-често те възникват пред гръмотевична буря, въпреки че могат да се появят в абсолютно ясно време, както и в закрито или в кабината. В въздуха, тогава тя може да започне да се движи в произволна посока. С течение на времето изглежда, че е компресирано, докато не изчезне или експлодира с катастрофа.



грешка:Съдържанието е защитено !!