in

Хипнотизиращи рисунки на японски психолог хващат мозъка в илюзия. Вижте ги!

qponec ilusii 8 (Small)

Японският психолог Акийоши Китаока рисува стотици такива оптически илюзии за година. Неговите измамно мърдащи се и дишащи пъстри или черно-бели форми са много популярни в Страната на изгряващото слънце и се продават отделно или красят кориците на книги и учебници по психология. Може би някои от тях ще ви се сторят познати – особено сините движещи се кръгове по-долу.

qponec ilusii 3 (Small)
В интернет са едни от най-често препредаваните образи. Тази рисунка, наречена “въртящите се змии”, е публикувана в няколко сайта като “бърз стрес тест”. За отпочиналия и спокоен човек картинката ще е неподвижна. Ако змиите се движат – значи имате нужда от почивка. Ако препускат с бясна скорост – трябва ви професионална помощ, обясняват в тези сайтове. Самият автор обявява, че това е глупост. Оптическата илюзия няма нищо общо с умората, казва Китаока.

qponec ilusii 1 (Small)

Той е роден на 19 август 1961 г., завършва Университета в Цукуба, като специализира животинска психология. През 1991 г. прави докторат върху визуалните илюзии. Китаока разчита за своите рисунки на това, че контрастиращите цветове, съчетани по определен ред, създават фалшиво усещане за движение. Разработва и други форми на оптични илюзии, които е систематизирал в сайта си по видове и по години.

akioshi
Японецът Акийоши Китаока е само един от художниците, които си играят с измамата на окото. В миналото известни фигури са Мориц Ешер, британската Бриджит Райли, Салвадор Дали, Джузепе Арчимболдо, Виктор Вазарели и др. От съвременните – Сандро дел Прете, Октавио Окампо, Ищван Орош и др. Опарт е стил в изобразителното изкуство, при който оптични илюзии се използват, за да създадат впечатление за движещи се образи.

qponec ilusii 2 (Small)

qponec ilusii 4 (Small)

qponec ilusii 5 (Small)

qponec ilusii 6 (Small)

qponec ilusii 7 (Small)

qponec ilusii 9 (Small)

qponec ilusii 10 (Small)

qponec ilusii 11 (Small)

qponec ilusii 12 (Small)

 

 

Източник: Труд

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/